Nieuws

Eis: 7 jaar celstraf voor 'player'

Eis: 7 jaar celstraf voor 'player'
Tegen een man van 33 uit 's-Hertogenbosch is maandag 7 jaar celstraf geëist voor mensenhandel.
ARNHEM - Tegen een man van 33 uit 's-Hertogenbosch is maandag 7 jaar celstraf geëist voor mensenhandel.
In 2011 zou hij bijna het hele jaar in Arnhem, Duiven en Zutphen 4 jonge vrouwen hebben uitgebuit. De man zou zijn slachtoffers hebben aangezet tot prostitutie.
Volgens justitie zocht de man via de chatsite pingfriend.nl contact met vrouwen met een laag zelfbeeld. Met mooie praatjes wist hij ze om zijn vinger te winden. Maar al snel daarna vroeg hij ze om hem geld te lenen of een telefoonrekening voor hem te openen. Hij liet hen auto's en een tv kopen, die hij vervolgens verkocht. Met de opbrengst kocht hij drugs. De man was verslaafd aan cocaïne en gebruikte 2 gram per dag. Dat geeft hij ook toe: 'Ik heb deze meiden slecht behandeld en daar schaam ik me ook echt voor.'

'Geen pooier'

Maar dat hij de vrouwen zou hebben aangezet tot prostitutie, maakt hem razend. 'Ik was gewoon een player, geen pooier.' Volgens justitie heeft hij één vrouw zo ver gekregen dat ze 3 keer als escort voor hem werkte. Op de andere vrouwen zou hij vaak hebben ingepraat en ook gaf hij ze de opdracht om elkaar aan te moedigen. Hij zou plannen hebben gehad voor een bordeel. Ook zou hij geprobeerd hebben om een vrouw voor 5000 euro te verkopen aan een Belg. Hij ontstak in de rechtszaal in woede, want hij zou haar alleen maar hebben geholpen bij een deal om in een paar dagen tijd veel geld te verdienen.
Ook weerspreekt de verdachte dat hij seks zou hebben gehad met een vrouw die buiten bewustzijn was. Het klopt dat ze XTC van hem had gekregen, zegt hij, maar willoos werd ze er niet van. 'Ze werd er gewoon geil van. En voor iemand die buiten bewustzijn was, weet ze anders wel veel details van die nacht.'

Gladde praatjes

Ook al is hij daar niet helemaal in geslaagd, de man zocht deze vrouwen wel bewust uit met de intentie ze uit te buiten en ze onder dwang als prostituee te laten werken, zei de officier van justitie. En daarmee voldoet deze zaak aan de criteria van mensenhandel. De advocaat van de verdachte bestrijdt dat. Volgens haar waren de meiden destijds verliefd op hem. Ze staken zich in de schulden, omdat ze vielen voor zijn gladde praatjes. 'Maar mooie praatjes zijn niet strafbaar', aldus de raadsvrouw.

'Hoog' recidivegevaar

De man zegt dat de vrouwen altijd wisten dat hij er meerdere vriendinnen op na hield. 'En ik had thuis ook nog gewoon mijn vrouwtje en mijn zoon.' De Bosschenaar is al eerder in aanraking gekomen met justitie en zijn recidivegevaar wordt als 'hoog' ingeschat. Maar de man zegt dat hij zijn leven is gaan beteren. Hij is clean en was tot zijn aanhouding in april dit jaar bezig met het opzetten van een nachtopvang voor daklozen. Als hij werk heeft, wil hij zijn schulden aan de 4 vrouwen terugbetalen.
De rechtbank doet over 2 weken uitspraak.