Nieuws

Culemborg: meedoen aan inbraak voor 'n tientje

Culemborg: meedoen aan inbraak voor 'n tientje
De leden van de Culemborgse jeugdbende die eind mei van dit jaar werd opgerold, moesten aan de kernleden een tientje betalen om mee te mogen doen aan een inbraak.
CULEMBORG - De leden van de Culemborgse jeugdbende die eind mei van dit jaar werd opgerold, moesten aan de kernleden een tientje betalen om mee te mogen doen aan een inbraak.
Dat bleek vrijdag tijdens een regiezitting tegen zes leden van de harde kern van de bende.
Justitie heeft 196 zaken in onderzoek waarvoor de 14 jeugdige verdachten verantwoordelijk worden gehouden. De inbraken vonden plaats tussen augustus 2012 en januari 2013. In maart zou een aantal verdachten gestolen sieraden hebben willen verkopen aan een juwelier in Utrecht.

Zaak minderjarige verdachten achter gesloten deuren

De zaak tegen drie minderjarige leden wordt achter gesloten deuren behandeld. De verdediging wil dat de voorlopige hechtenis van de zes verdachten die vrijdag voor de rechter staan wordt opgeheven. Het Openbaar Ministerie wil dat ze vast blijven zitten.
De verdediging wil dat de hechtenis wordt opgeheven op basis van twijfel over de bewijzen tegen de verdachten. Die zouden onder meer gebaseerd zijn op stemherkenning door agenten. De verdediging noemt die bewijzen niet hard, onder meer omdat de gesprekken in het Marokkaans werden gevoerd. 
De rechtbank besliste dat de kerngroepleden in hechtenis blijven tot de behandeling van hun rechtszaak.