Nieuws

Meer leerstraffen voor jonge vuurwerkovertreder

ARNHEM - De jaarwisseling betekent niet alleen topdrukte voor oliebollenverkopers, ook medewerkers van Halt Gelderland staan in de startblokken voor overuren.
Zij moeten ervoor zorgen dat jongeren die de regels van het afsteken van vuurwerk overtreden hun straf niet ontlopen.
Vuurwerk is sinds zaterdag te koop, maar mag alleen op oudejaarsdag vanaf 10 uur worden afgestoken tot 2 uur 's nachts in de nieuwjaarsnacht.
Minderjarigen die te vroeg afsteken of te lang doorgaan krijgen steeds minder vaak een werkstraf, zegt Arne Sunter van Halt Gelderland. 'Wij kiezen steeds vaker voor leerstraffen', zegt Sunter.

'Vuurwerkpapier oprapen vinden kinderen vervelend'

Daar pikken kinderen wat van op. En uit onderzoek blijkt dat dat beter werkt, er is minder kans op herhaling. Sunter: 'Werkstraffen vinden ze vervelend, ze vinden het niet leuk om vuurwerkpapiertjes te prikken en er verandert niets in hun hoofd. Met leeropdrachten is dat wel zo.'
De opmerking 'Een goed uiteinde' geeft me toch een vreemde smaak. Ik herinner je liever aan: Je bent een rund als je met vuurwerk stunt ��
— Miranda Bil-vd Graaf (@MirandaBil)
Die opdracht werkt als volgt: de jongeren hebben een gesprek en maken dan een opdracht op papier. Die gaat over risico's van vuurwerk en overlast voor anderen. De uitwerking wordt besproken tussen de overtreders en de medewerker van Halt.

Veel klachten bij meldpunt

De regels met betrekking tot het afsteken van vuurwerk staan hier. Ook dit jaar is er weer een meldpunt voor vuurwerkoverlast. De teller van het aantal meldingen is inmiddels over de 56.000.