Nieuws

Poll: wie in de schulden zit moet stoppen met roken!

AALTEN - 'Het is niet zo dat mensen die blijven roken, geweigerd worden in de schuldhulpverlening in Aalten', laat gemeentewoordvoerder Laura Jansen weten aan Omroep Gelderland.
Andere media suggereerden eerder dat er een dwingend advies om te stoppen met roken uitgaat naar inwoners die aankloppen voor schuldhulpverlening. Volgens Jansen is het roken er ten onrechte uitgelicht.

Budgetcoach

Nu al krijgen mensen die aankloppen voor schuldhulpverlening een budgetcoach toegewezen. Die kijkt vervolgens naar het hele uitgavenpatroon, zoals het abonnement voor de mobiele telefoon, auto en andere uitgavenposten. 'Daaronder valt ook roken', zegt woordvoerder Jansen. 
Joke de Kock van de Vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren zegt dat armlastigen niet kunnen worden gedwongen te stoppen met roken. 'Roken is slecht voor je en kost geld, maar wie in de schulden zit mag van het beschikbare budget kopen wat hij zelf wil', zegt ze.

Landelijke wetgeving

Nu moeten Aaltenaren die schuldhulpverlening willen, zich nog wenden tot de Stadsbank Oost-Nederland. Als gevolg van landelijke wetgeving moeten zij per 1 februari volgend jaar rechtstreeks aankloppen bij de gemeente Aalten. Aan de beoordeling en begeleiding zal volgens gemeentewoordvoerder Jansen verder niets wezenlijks veranderen.