Nieuws

Werkdruk hoog voor Gelderse pastoor

APELDOORN - In Gelderland gaan enkele pastoors meerdere parochies leiden, omdat er een tekort is aan pastoors.
Het bisdom zegt niet anders te kunnen omdat er te weinig priesters tot pastoor benoemd kunnen worden.
In Arnhem neemt bijvoorbeeld pastoor Paul Daggenvoorde afscheid van de Eusebiusparochie om aan de slag te gaan op de Veluwe voor twee parochies, in Twello en Apeldoorn.
Kardinaal Eijk benoemde Daggenvoorde, die per 1 oktober begint op de Veluwe. Daggenvoorde vindt dat de werkdruk zo wel hoog wordt.
Er zijn in totaal acht pastoors van het bisdom Utrecht, waar Gelderland onder valt, die straks verantwoordelijk zijn voor twee of meer parochies.
De trend dat pastoors aan het hoofd van meerdere parochies staan bestaat al langer, zegt Peter Nissen, hoogleraar cultuurgeschiedenis van de religiositeit aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. De hoogleraar noemt het een slechte ontwikkeling voor de kerk. De kloof tussen parochianen en priesters zou zo steeds groter worden.
Nissen: 'Het is een keuze, de kerk wil meer werken met gewijde priesters en minder met leken zoals pastoraal medewerkers.' Waar vroeger de pastoor op de fiets door het dorp reed lijkt nu het hebben van een rijbewijs bijna de eerste voorwaarde te zijn om als pastoor te worden aangesteld, aldus de hoogleraar.