NA

Rijscholen: waar slaag je, waar zak je?

Rijscholen: waar slaag je, waar zak je?
Veel kandidaten heeft 'ie niet, hooguit 25 per jaar.
ARNHEM - Veel kandidaten heeft 'ie niet, hooguit 25 per jaar.
Maar autorijschool Hoeven in Harderwijk behoort wel tot de top als het gaat om landelijke slagingspercentages. 95 tot 100 procent van de kandidaten loopt er na het eerste examen met het felbegeerde roze kaartje naar buiten. Nederland tellt slechts zeven rijscholen met zo'n score, blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland op basis van gegevens van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).
Een week geleden trokken in de Tweede Kamer de SP en de PvdA aan de bel. Een enorme toename van kleine rijscholen zou ervoor zorgen dat de kwaliteit onder druk komt te staan en dat veel van die scholen onbetrouwbaar zijn. 

Klein maar fijn

Uit de cijfers van het CBR valt op te maken dat het wel meevalt met die kleine rijscholen. Ook daar vinden we scholen met de hoogste slagingspecentages. De allerkleinste (minder dan tien examens per jaar) niet meegerekend, wordt de top-10 van de beste rijscholen in Gelderland gedomineerd door kleine rijscholen. 
Het rijtje telt slechts één grote rijschool: Gerritsen in Maurik. Die springt er ook landelijk gezien uit. Slechts twee rijscholen met meer dan 100 examenkandidaten per jaar halen een hogere score dan 80 procent. Gerritsen is daar één van. De andere school zit in het Friese Bolswaard en scoort ietsje hoger. De nog grotere rijschool Oegema in Ochten volgt op korte afstand, maar haalt de 80 procent nét niet.

Slechtste in lijst scoort nog geen 5 procent

Toch zitten de SP en de PvdA er niet helemaal naast met hun zorgen. Er zijn slechte rijscholen, ook in Gelderland. Scholen waar nog niet één op de tien kandidaten in één keer het rijbewijs weet te bemachtigen. Vier scholen in Gelderland halen de 10 procent niet. De allerslechtste komt zelfs niet aan de 5 procent. 

Reacties van rijschoolhouders

Autorijschool Hoeven
Harderwijk (95-100 procent) is (uiteraard) erg te spreken over zijn eigen cijfers. 'Ik heb zo'n 25 examen-kandidaten per jaar. Dat mogen er van mij natuurlijk best iets meer zijn. Ik kan ook wel merken dat sinds deze cijfers uitgebracht zijn, het aantal klanten toeneemt', aldus Hoeven. Hij herkent de klachten van de rijscholen die een lager slagingspercentage hebben. 'Ik heb ook wel eens mensen die extra aandacht nodig hebben of te snel om een examen vragen. Maar het lukt me eigenlijk altijd wel om die mensen te overtuigen van mijn professionele mening.'
Rijschool Van Beek Nijmegen(6-10% slagingskans): 'Ik heb dit jaar een stuk meer kandidaten die extra les en aandacht nodig hebben. Mensen met bijvoorbeeld autisme of ADHD. En dan kan het nog wel eens gebeuren dat ze eerder en vaker zakken dan een ander. Vorig jaar zat ik nog op een slagingspercentage van rond de 50 procent. Ik maak me daarom ook niet echt druk om de toekomst', aldus Gert van Beek.

De drie hoogste slagingspercentages in Gelderland

1. Autorijschool Hoeven, Harderwijk 95-100 procent
2. Rijschool Van Laar, Putten 90-95 procent
3. Autorijschool Nannie Leijten, Huissen, 90-95 procent
4. H.G. Speelziek, Ede. 86-90 procent

De vier laagste

1. Verkeersschool Ruark van Dijken, Culemborg: 0-5 procent
2. Autorijschool Omer Al, Nijmegen 6-10 procent
2. Verkeersschool Revanche, Westervoort 6-10 procent.
2. Rijschool Van Beek, Nijmegen 6-10 procent
Bron: CBR. Gekeken is alleen naar rijscholen met meer dan tien examens in het afgelopen jaar.