Nieuws

Politie rolt jeugdbende Culemborg op

CULEMBORG - De politie heeft dinsdag een slag geslagen in de strijd tegen een criminele jeugdbende in Culemborg.
In de Culemborgse wijk Terweijde zijn dinsdagochtend vroeg 7 jongens aangehouden bij een grote actie. Zij zouden deel uitmaken van de bende.
De zeven tieners in de leeftijd van 16 tot 20 jaar zouden zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan een grote hoeveelheid woninginbraken en witwassen. Ook zouden ze buurtbewoners hebben geïntimideerd en zorgen voor overlast in de wijk. Twee van hen zijn minderjarig.

Van hun bed gelicht

De jongens werden rond 05.00 uur van hun bed gelicht, waarna hun woningen werden doorzocht. De verdachten blijven in elk geval tot vrijdag in de cel. Volgens de politie gaat het om de kernleden van de groep. Ze zouden verantwoordelijk zijn voor circa 250 woninginbraken of pogingen daartoe. Tegen de zeven lopen zaken die de politie sinds augustus 2012 in onderzoek heeft. In hun woningen zijn dure merkkleding en schoeisel, (spel)computers, tv's en dure telefoons in beslag genomen.

Burgemeester blij met aanhoudingen

Ruim 100 medewerkers van politie en justitie werkten mee aan de actie. Ook de gemeente was er bij betrokken. Bij de Troelstrastraat was een tijdelijke politiepost neergezet. De politie sluit niet uit dat er de komende tijd meer aanhoudingen worden verricht. De bende zou uit zo'n 50 jongeren bestaan. Burgemeester Van Schelven laat weten blij te zijn met de aanhoudingen. Hij voert nauw overleg met de politie en het OM over de vervolgacties.
De mobiele wijkpost van de politie, die dinsdag is geplaatst, blijft in elk geval nog staan tot woensdag. Inwoners kunnen er terecht met vragen.

Kritiek voetbalclub op gemeente

Voetbalclub Fair Play in Culemborg is blij met de actie van de politie, maar heeft kritiek het beleid van de gemeente om de problemen in de wijk aan te pakken. De club is al jaren bezig om Marokkaanse jongeren uit hun moeilijke situatie te halen, maar volgens Fair Play heeft de gemeente daar weinig mee gedaan.
De wijk Terweijde wordt al jaren geteisterd door problemen: 5 vragen over de overlast.

Liveblog (gesloten):

13.25: Verslaggevers ter plaatse melden dat de actie is afgelopen.
12.00: Volgens de politie zijn er tijdens de invallen goederen aangetroffen die mogelijk van diefstal afkomstig zijn. Het gaat om sieraden, merkkleding en parfums van dure merken.
11.15: Burgemeester Van Schelven praat met de verslaggever. Hij wil nog niet ingaan op de vraag welke concrete stappen er nu worden genomen tegen de jeugdbende.
10.00: 8 voordeuren moeten worden gerepareerd. Dat vertelt een aannemer tegen de verslaggever van Omroep Gelderland.
09.15: De eerste videobeelden van de actie verschijnen op de website.
09.06: Burgemeester Van Schelven laat in een schriftelijke reactie het volgende weten:
'De aanpak van de criminele jeugdgroep is één van de belangrijke prioriteiten van de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente Culemborg. De leden van deze groep zorgen voor veel overlast, ze plegen ernstige strafbare feiten en zijn een negatief voorbeeld voor de anderen jongeren in hun wijk. Ik vind het buitengewoon goed nieuws dat er inmiddels zeven verdachten zijn opgepakt. Verdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. Over de vervolgacties voer ik nauw overleg met de politie en het om.'
08.55: De politie is de actie aan het afronden. Drie woningen zijn verzegeld. De panden zullen op een later tijdstip worden doorzocht. De politie zou ook nog op een industrieterrein in Culemborg bezig zijn. De exacte locatie is niet bekend.
08.25: Burgemeester Van Schelven wil nog niet reageren op de actie. Hij verwijst naar justitie.
08.15: Een woordvoerder van de politie vertelt op Radio Gelderland dat bij de invallen wordt gezocht naar geld en gestolen goederen. 'We willen die spullen afpakken.'
07.50: De verslaggever van Omroep Gelderland laat weten dat er heel veel agenten op de been zijn en dat veel buurtbewoners nieuwsgierig een kijkje komen nemen. De politie is inmiddels begonnen met het doorzoeken van de woningen van de verdachten. In de straten staan zo'n 20 politieauto's.
07:26: De eerste foto's komen binnen.
06.45: Een woordvoerder van de politie vertelt op Radio Gelderland dat er zeven jongens zijn aangehouden en dat hun huizen worden doorzocht.
Politie en OM hebben actiedag in Culemborg Oost, gericht op criminele jeugdbende. Na 7 aanhoudingen, nu zoeking in woningen gestart. ^JA
— Politie District GLZ (@PolitieGLZ)
06.20: Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie belt de redactie over de politieactie.
06.06: Politie twittert over een grote actie tegen een criminele jeugdbende in Culemborg Oost.

05:00
De eerste politiehelikopter cirkelt boven de wijk Terweijde.