Nieuws

Angela Merkel krijgt eredoctoraat in Nijmegen

NIJMEGEN - De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft donderdagavond in de St.
Stevenskerk in Nijmegen een eredoctoraat uitgereikt gekregen.
De Radboud Universiteit gaf haar de eretitel voor haar inzet voor Europa en haar visie op het belang van de wetenschap. In haar toespraak benadrukte Merkel het belang van economische groei. 'De EU moet gemeenschappelijke manieren vinden om de werkloosheid onder jongeren te bestrijden. Alleen maar bezuinigen is niet de juiste manier, zei de 58-jarige bondskanselier.

'Schandedoctoraat'

Merkel kwam rond 18.45 uur in de stromende regen aan bij de St. Stevenskerk. Ze was met premier Rutte naar Nijmegen afgereisd. Tientallen belangstellenden, onder wie enkele actievoerders met spandoeken, hadden zich bij de kerk verzameld. De actiegroep Merkel Oprutte wilde haar een 'schandedoctoraat' aanbieden, maar door de hevige regenval lukte dat niet.
Nadat Merkel in de kerk het eredoctoraat in ontvangst had genomen, ging ze met onder anderen premier Rutte en burgemeester Bruls van Nijmegen dineren op het gemeentehuis.

Nederlands-Duitse top in Kleef

De Duitse bondskanselier was 's middags in het Duitse Kleef, 25 kilometer verderop, waar ministers van Nederland en Duitsland samen vergaderden. De bijeenkomst is een primeur in de verhouding tussen de twee landen. Op het programma stonden grensoverschrijdende onderwerpen als energie, infrastructuur en onderwijs. Er is besloten dat Nederland en Duitsland op verschillende gebieden nog nauwer gaan samenwerken. Zo zijn er onder meer concrete afspraken gemaakt over het erkennen van elkaars beroepskwalificaties en het wegnemen van regeldruk voor Duitse bedrijven in Nederland.

Ook eredoctoraat voor Dijkgraaf

Wetenschapper Robbert Dijkgraaf ontvangt vandaag het eredoctoraat van de Radboud Universiteit van Nijmegen. De universiteit bestaat 90 jaar. Dijkgraaf is sinds vorig jaar verbonden aan het Institute for Advanced Study in Princeton.