Nieuws

Importheffing verdeelt zonnesector

ARNHEM - Het plan van de Europese Unie voor een importheffing op in China gefabriceerde zonnepanelen betekent de nekslag voor veel Gelderse installatiebedrijven, stelt brancheorganisatie UNETO-VNI.
De heffing zou de panelen te duur maken waardoor de consument afhaakt.
Voorzitter Titia Siertsema van brancheorganisatie UNETO-VNI over de nadeling gevolgen van de importheffing.
Andere bedrijven stellen op basis van onderzoek van bureau PWC dat bescherming van de interne markt juist banen oplevert, zo bleek in de VS waar de maatregel eerder werd ingevoerd.
Die visie wordt onderschreven door CentroSolar in Tiel, producent en leverancier van zonnepanelen. Volgens het Tielse bedrijf leidt een eerlijk handelsklimaat tot concurrentie op het gebied van kwaliteit en profiteert uiteindelijk de consument. 

Doorbreken monopolie China biedt kansen

Directeur Michiel van Schalkwijk van CentroSolar verwijst naar de ervaringen in de Verenigde Staten. Daar werd een jaar geleden dezelfde importheffing al toegepast. 'De prognoses waren toen net zo negatief als nu in Europa, maar sindsdien is de vraag naar zonnepanelen in de Verenigde Staten met 76% gestegen. En dat heeft dan weer voor 14.000 nieuwe banen gezorgd'. 
De importheffing moet iets doen aan de scheefgegroeide marktsituatie. Volgens Van Schalkwijk acht de Europese Commissie bewezen dat er onder kostprijs wordt gedumpt en dat is in strijd met het bedrijven van eerlijke handel. Dit betekent dat een heffing weer een eerlijk speelveld creëert voor alle leveranciers, zowel uit Europa, Amerika, Japan, Taiwan en Korea.
Volgens Van Schalkwijk biedt de heffing ook kansen voor installateurs om zich meer op het gebied van advisering en de kwaliteit van hun installatiewerk te onderscheiden: 'Consumenten worden kritischer en zullen het verschil tussen het ene en het andere systeem beter gaan begrijpen. Zij zullen vragen naar aantoonbaar onderscheid. Bij geringere prijsverschillen zullen installateurs gedwongen zijn kwaliteitsverschillen goed te beargumenteren. Dat maakt de rol van de installateur belangrijker en dat komt de installatiesector weer ten goede.'
Onderzoeksbureau TNO zegt dat veel techniek aan China is verkocht. 'Daar betalen we nu de rekening voor.'