Nieuws

Aalderink beticht van ontkenning Holocaust

VORDEN - Uitgever Arthur Graaff van FP Media en de antifascistische organisatie AFVN-BvA gaan een strafklacht indienen tegen burgemeester Henk Aalderink van Bronckhorst.
Ze beschuldigen Aalderink van ontkenning van de Holocaust.
Aalderink wilde op 4 mei in Vorden ook de Duitse soldaten herdenken door langs hun graven te lopen. Volgens de aanklagers wekt Aalderink de indruk dat de Duitse soldaten niets te verwijten valt en daarmee zou hij de Holocaust ontkennen.

Aalderink wil nog niet reageren

Aalderink wil nog niet reageren. 'Ik kan niks serieus nemen, want ik heb nog geen aanklacht gezien. Het ligt allemaal heel gevoelig.' 
Mocht er een aanklacht binnenkomen bij de politie, dan vinden wij dat bijzonder ongepast, stelt de gemeente Bronckhorst.
Vorig jaar werd de herdenking verboden door de rechter. Later werd dit vonnis in hoger beroep vernietigd. Dit jaar besloot het 4 mei Comité Vorden op het laatste moment om toch geen Duitsers te herdenken, omdat er protesten waren aangekondigd.

Aangifte 'grote onzin'

Strafrechtdeskundige Henny Sackers vindt de aangifte 'grote onzin'. 'In Nederland is Holocaustontkenning strafbaar. Maar daar moet wel een uiting voor gedaan worden en kan niet op basis van gedrag.'

Afgebeeld als Hitler

Graaff, zoon van een verzetsstrijder, beeldde eerder Aalderink op de website FP Media af als Hitler. FP Media is een website met nieuws en achtergronden over de Tweede Wereldoorlog. Aalderink heeft toen melding van smaad gedaan bij Justitie.

'Herbegraven op begraafplaats Ysselsteyn'

Graaff en AFVN-BvA willen verder dat de Duitse militairen die nu zijn begraven op het kerkhof in Vorden, daar weg worden gehaald en worden herbegraven op de begraafplaats in het Limburgse Ysselsteyn. Dat is de centrale begraafplaats van Duitse militairen die in Nederland gesneuveld zijn en van Nederlandse SS'ers.

Gerelateerde artikelen: