Nieuws

Deze 10 Duitse militairen zijn in Vorden begraven

Deze 10 Duitse militairen zijn in Vorden begraven
Aanstaande zaterdag 4 mei staat Nederland weer stil bij slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.
VORDEN - Aanstaande zaterdag 4 mei staat Nederland weer stil bij slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.
Vorig jaar ontstond in Vorden veel ophef door het voornemen om ook Duitse slachtoffers te herdenken. Ook dit jaar ontstond weer discussie over het wel of niet bezoeken van het Duitse graf op de algemene begraafplaats van Vorden. 
Wethouder Seesing bezoekt op 4 mei ook het Duitse kameradengraf in Vorden, maar Joodse organisaties in Nederland vinden dat respectloos. De bond van Antifascisten en AFVN willen op 4 mei zelfs een protestbijeenkomst houden. Afgelopen donderdag zei directeur van het Nationaal Comité 4 en 5 mei nog dat initiatieven zoals in Vorden een uitzondering moeten blijven. Maar wie zijn nu die Duitse militairen in Vorden? Hieronder een overzicht.
Update 2 mei 2013: De gemeente Bronckhorst en 4 mei Comité Vorden hebben besloten dat er op 4 mei toch niet langs het Duitse kameradengraf gelopen wordt.

1. Gustav Platen - Onderofficier

Geboren in Duisburg en gestorven op 1 april 1945. Stierf op 36-jarige leeftijd. Was lid van de eenheid '8 Batterie Fallschirm Flak Regiment 12 (Luchtafweereenheid van de Luftwaffe). Hij werd eerst begraven bij de "De Klokkenhof" in Vorden, maar werd later herbegraven op de algemene begraafplaats.

2. Klaus Heymann - Luitenant

Geboren in Langenau in 1921 en stierf op 31 maart 1945 (23 jaar). Opvallend is dat hij werd doodgeschoten door achtergebleven, Duitse militairen. Vermoedelijk omdat Heymann een deserteur was. Geen foto beschikbaar.

3. Franz Rauchenberger - Opper-korporaal

Geboren in Weiz in Oostenrijk (1922) en stierf in Kranenburg op 26 maart 1945 na een treinbeschieting in Kranenburg. De beschieting was in de omgeving van boerderij 'Brandenborch'. Rauchenberger was lid van het vierde 'Festungs Machinengewehr Battaillon 30' en werd eerst begraven op de algemene begraafplaats, maar werd op 16 mei 1945 verplaatst naar het Duitse graf op de begraafplaats. Hij werd 23 jaar.

4. Simon Berndlstetter - Korporaal

Berndlstetter kwam net als Rauchenberger om bij de treinbeschieting bij Kranenburg. Kwam oorspronkelijk uit Hörzing in Oostenrijk. Hij werd daar geboren in 1906 en stierf op 26 maart. Was lid van het tweede 'Festungs Machinengewehr Battaillon 30'. Simon Berndlstetter werd 43 jaar.

5. Gottlieb Ritter - Korporaal

Hij was de derde Duitse militair die de treinbeschieting op 26 maart niet overleefde. Ritter was lid van hetzelfde bataljon als Berndlstetter. Ritter werd in 1924 geboren in Lingenau (Oostenrijk) en stierf op 21-jarige leeftijd. Hij werd net als Rauchenberger en Berndlstetter anderhalve maand later herbegraven in zijn huidige graf.

6. Wilhelm Maack - Opper-korporaal

Maack werd geboren in Emmen (Duitsland) op 4 maart 1908. Hij was lid van het twaalfde Artillerie Regiment 890 en kwam om het leven op 26 maart in 1945 (oorzaak niet bekend). Maack werd eerst begraven in het veldgraf bij 'Van Haaften', maar werd later verplaatst naar het Duitse graf. Geen foto beschikbaar.

7. Hugo Fritz - Sergeant

Sergeant Fritz stierf op 26 maart 1945 om 23.00 uur, op dezelfde dag als de treinbeschieting in Kranenburg. Fritz stierf echter nadat een Engelse Mosquito nachtjager de Duitse nachtjager waarin hij vloog neerhaalde. Dat gebeurde aan de Mosselseweg bij kasteel 'de Wildenborch'. Fritz werd geboren in Lippoldsweiler (vlakbij Stuttgart) in 1916 en stierf toen hij 29 jaar was. Geen foto beschikbaar.

8. Adolf Hild - Opper-korporaal

Adolf Hild kwam uit Keulen en zat net als Fritz in de nachtjager die door de Engelsen werd neergehaald. Hij had daarin de functie van radio operator. Hij kwam bij de aanval om het leven. Zijn vader kocht op de algemene begraafplaats vier plaatsen op waar Adolf Hild, Fritz, Burkhardt en Zaumsegel op 16 mei 1945 werden begraven. Hild werd 20 jaar.

9. Heinz Burkhardt - Sergeant

Burkhardt kwam net als Fritz, Hild en Zaumsegel op 26 maart om nadat zijn vliegtuig werd neergehaald door de geallieerden. Burkhardt werd geboren in Hamm in 1919 en stierf toen hij 20 jaar oud was. Samen met Fritz en Hild werd hij eerst begraven aan de Mosselseweg 7 in Vorden, maar later werd hij herbegraven in het graf dat aangekocht was door de vader van Adolf Hild. Geen foto beschikbaar.

10. Walter Zaumsegel - Onderofficier

Zaumsegel was de vierde Duitse militair die omkwam bij het neerstorten van de nachtjager. Hij werd echter eerst begraven in een veldgraf in het bos bij Huize 'De Wildenborch'. Later werd hij verplaatst naar het huidige Duitse graf. De geboorteplaats van Zaumsegel is niet bekend. Hij werd 36 jaar. Geen foto beschikbaar.