Nieuws
Daar is ie dan: de geelsnavelduiker

LATHUM - Bob Coenen van de vogelwerkgroep Arnhem had wel verwacht dat hij zondag een bijzondere vogel zou zien in de Rhederlaag bij Lathum.
Maar een geelsnavelduiker? 'Daar had ik totaal geen rekening mee gehouden.'
Coenen besloot zondag naar de Rhederlaag te gaan, omdat er volgens hem al lang niet meer intensief naar vogels was gekeken. Omdat hij in andere gebieden bijzondere watervogels had gezien, vermoedde hij dat dit in de Rhederlaag ook zou moeten kunnen. En na een kwartier was het al raak. Coenen zag, van 500 à 600 meter afstand, een duiker zitten. Maar de vraag was: welke soort?
Afstrepen
'Door om te rijden kon ik wat dichterbij komen. Toen verscheen ie zo'n 125 meter voor me. Ik stond er met de telescoop dichtbij, maar ik kon hem toch moeilijk determineren. Toen ben ik maar gaan afstrepen', aldus Coenen. Drie soorten duikers worden in Nederland wel vaker gezien, ook in Gelderland. Het zal dan wel de parelduiker zijn, dacht Coenen. 'Omdat het geen roodkeelduiker of een ijsduiker was. 'Maar het was dus de vierde. De meest zeldzame.'
Waarschijnlijk een jonge vogel
Volgens Coenen is het de tweede keer dat de geelsnavelduiker in Gelderland is gezien. De vogel broedt volgens hem bij de arctische kusten van Rusland en overwintert normaal gesproken in de buurt van Noorwegen.
Coenen vermoedt dat het een jonge vogel is. 'Die hebben vaker de neiging vreemde bewegingen te maken.' Het viel nog niet mee om de vogel te spotten. 'De geelsnavelduiker doet zijn naam eer aan. Hij zit meer onder dan boven water', aldus Coenen.
De waarneming is zondag gemeld op de website Dutch Bird Alerts. De geelsnavelduiker zat maandagmorgen bij Giesbeek. Diverse vogelaars hadden zich er verzameld.
Goede winter voor vogelaars
Het is een goede winter voor vogelaars, zegt Sovon Vogelonderzoek Nederland in Nijmegen. Er worden opvallend veel bijzondere vogels gezien. Ze komen uit alle windstreken, zegt Albert de Jong van Sovon.
Zo dook eerder deze maand in Netterden de bruine klauwier op. Die komt uit het Verre Oosten. En per schip is een aantal sneeuwuilen naar Nederland gekomen. Die komen uit Noord-Amerika.
De geelsnavelduiker vermaakt zich nog wel even
De geelsnavelduiker is volgens De Jong een 'eenzame overwinteraar'. 'Blijkbaar heeft ie nu een plas met veel vis gevonden. Dus die vermaakt zich nog wel even.'