Nieuws

Schat in buik aangespoelde potvis

ZIEUWENT - Een schat vinden in de buik van een aangespoelde potvis.
Het gebeurde Mickel van Leeuwen uit Zieuwent. De preparateur was in december betrokken bij de ontleding van een aangespoelde potvis bij Texel. In het zeezoogdier vond hij 83 kilo amber. Voor zover bekend is dat nooit eerder gebeurd. Tenminste niet in zo'n enorme hoeveelheid.
Amber, ook wel drijvend goud genoemd, is een zeldzame stof die zo'n 2 procent van de potvismannetjes aanmaakt als reactie op de bekken van inktvissen die de potvis eet. Als het al gevonden wordt, is het meestal door de vis uitgepoept. De parfumindustrie betaalt er grof geld voor. De aangetroffen brokken amber zijn inmiddels bij Ecomare op Texel. Over de waarde worden geen mededelingen gedaan, maar die gaat waarschijnlijk richting een half miljoen euro.

Potvis was 15 meter lang en woog 30.000 kilo

De potvis, die door de burgemeester van Texel 'Grote Pier' werd genoemd, spoelde op 15 december 2012 aan op De Razende Bol bij Texel, vlakbij de plek waar bultrug Johannes enkele dagen eerder werd gevonden. Grote Pier was 15 meter lang en woog 30.000 kilo.

In totaal 5 brokken

Van Leeuwen uit Zieuwent was betrokken bij het ontleden van de beide walvissen. Hij ontdekte in de buik van de potvis de vijf brokken amber. Hij stelde ze veilig en nam ze mee naar zijn werkplaats in Zieuwent. Daar werd begin februari door een Franse expert onderzoek gedaan naar de echtheid. De deskundige stelde vast dat het om amber ging (ook wel ambergrey of ambergris genoemd) van een goede kwaliteit. Het spul is nog wel vers, waardoor het nog vocht en dus gewicht zal verliezen.

Skelet in natuurmuseum

Van de amber, de 2 meter lange penis en het spuitgat van de potvis maakte Van Leeuwen afgietsels. Het geraamte van de walvis en de replica's zijn binnenkort te zien in het natuurmuseum van Ecomare op Texel. Ecomare zegt de eigenaar te zijn van de amber. Of het centrum de brokken gaat verkopen, is nog niet bekend.
Omroep Gelderland was exclusief bij het onderzoek naar deze bijzondere vondst. Woensdagavond in het programma In Gelderland een uitgebreide reportage!