Nieuws

'Grenzen wet opzoeken in samenwerking'

'Grenzen wet opzoeken in samenwerking'
'We moeten de grenzen van de wet opzoeken in samenwerking tussen de publieke regionale omroep en de commerciële regionale kranten in Gelderland.' Dat zei hoofdredacteur Mark Snijders van Omroep Gelderland bij televisieprogramma In Gelderland Live.De hoofdredacteuren van De Stentor, De Gelderlander en Omroep Gelderland maken zich ernstig zorgen over de toekomst van de regionale journalistiek in Gelderland en willen meer gaan samenwerken.
ARNHEM - 'We moeten de grenzen van de wet opzoeken in samenwerking tussen de publieke regionale omroep en de commerciële regionale kranten in Gelderland.' Dat zei hoofdredacteur Mark Snijders van Omroep Gelderland bij televisieprogramma In Gelderland Live.De hoofdredacteuren van De Stentor, De Gelderlander en Omroep Gelderland maken zich ernstig zorgen over de toekomst van de regionale journalistiek in Gelderland en willen meer gaan samenwerken.
'Een volgende bezuinigingsronde zal de krant serieus in kwaliteit aantasten', zeggen Alex Engbers (de Stentor) en Ad van Heiningen (Gelderlander). Ook bij Omroep Gelderland zullen de komende jaren tientallen banen verdwijnen.

Bestuurders en politici grotendeels voor

Gelderse bestuurders en politici zijn het eens grotendeels eens met het voornemen om samen te werken, zo blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland, de Stentor en de Gelderlander. De helft van hen wil zelfs dat de drie Gelderse media opgaan in één regionaal Gelders mediacentrum.
20% van de bestuurders ziet samenwerking niet zitten. Ze maken zich zorgen over de pluriformiteit en hebben liever dat de drie media met elkaar concurreren.

Samenwerken moeilijk

Samenwerking tussen commerciële kranten en publieke media is moeilijk. De Gelderlander en de Stentor beginnen binnenkort met een betaalmuur, iets wat verboden is bij publiek gesubsidieerde media als Omroep Gelderland. Toch zoeken steeds meer regionale media deze samenwerking op.