Nieuws

'Bedreigde Turkse man is held'

'Bedreigde Turkse man is held'
Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch, van de PvdA, gaat Kamervragen stellen over de kwestie van antisemitische jongeren in Arnhem.
ARNHEM - Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch, van de PvdA, gaat Kamervragen stellen over de kwestie van antisemitische jongeren in Arnhem.
In het NTR-televisieprogramma Onbevoegd Gezag doet een groep Turkse jongeren uit Arnhem racistische uitspraken over Joden.
Hun huiswerkbegeleider veroordeelt in die uitzending de uitspraken en is naar verluidt daarna bedreigd. De man heeft, op advies van de burgemeester, enkele dagen zijn huis verlaten.

Held

Het kamerlid is bij de man langs geweest en vindt dat hij steun verdient. 'Hij gaat met Turkse kinderen aan de slag. Wij moeten hem omarmen als held.' Marcouch wil weten waarom de man geen bescherming is geboden. 'Hij redt de gemeenschap, hij doet iets eervols. Zo iemand moet je niet demoniseren. De kinderen die dit zeggen moet je ook niet demoniseren, die moet je opvoeden.'

De Turkse gemeenschap

Marcouch ging zaterdag samen met Gelders statenlid Yasemin Cegerek in gesprek met de Turkse gemeenschap in Arnhem. De Turken met wie het kamerlid sprak, zeggen de uitspraken van de jongeren te betreuren. Marcouch moedigt ze aan om ook publiekelijk hun standpunt in deze kwestie duidelijk te maken.

Ondergedoken

De gemeente Arnhem laat in een reactie het volgende weten:
'De burgemeester heeft betrokkene geadviseerd om tijdelijk ergens anders te verblijven om rust voor zichzelf en zijn omgeving te creëren. Aan dat advies heeft hij gehoor gegeven. Op dit moment doet het OM onderzoek naar de zaak n.a.v. de NTR-uitzending. Daarom doen wij hierover op dit moment geen verdere mededelingen'.