Nieuws

Onrust vanwege Polen in Lunteren

LUNTEREN - In Lunteren is onrust ontstaan over Poolse werknemers.
Die verblijven op campings in de omgeving.
In Lunteren leeft het gevoel dat Poolse arbeiders verantwoordelijk zijn voor inbraken in de plaats. Vrijdag werd er in de plaats een spandoek opgehangen met een tekst waarin de Polen worden opgeroepen te vertrekken.
De politie verwijderde het spandoek al snel omdat die discriminerend en beledigend zou zijn.
Schandalig! Lunteren onwaardig RT @J_Runhaar: Gisteravond door NN spandoek met anti Polen leus opgehangen in #Lunteren. Spandoek verwijderd.
— Arjen Droog (@arjendroog)
Maar een foto van het protestlaken is daarna verschenen op de Facebookpagina van Lunteren onafhankelijk. Het bericht was maandag aan het begin van de middag al bijna 800 keer geliket. Op de pagina wordt ook gewaarschuwd voor mensen die in Lunteren het glasvezel aanleggen en voor Roemenen die vanaf 1 januari naar Nederland komen.

Polen zitten niet achter inbraken

De politie heeft absoluut niet het beeld dat Polen verantwoordelijk zijn voor de inbraken in Lunteren, aldus woordvoerder Esther Naber. Hoewel de foto op Facebook in de ogen van de politie onwenselijk is worden daar nu geen maatregelen tegen genomen. Naber: 'Een spandoek is nog makkelijk weg te halen', maar het verwijderen van een foto op internet is veel lastiger. 
Wel zouden sommige Polen illegaal in vakantiehuisjes wonen. De gemeenteraad van Ede gaat het daarom volgend jaar bespreken of daar maatregelen tegen genomen moeten worden. 

Reactie Burgerbelangen Ede

De lokale partij Burgerbelangen Ede steunt de actie met het spandoek niet. 'Maar wij kunnen ons wel inleven in de Lunteranen, die het overschot aan Oost-Europeanen in hun omgeving zat zijn alsmede het aantal toegenomen inbraken en de (woon)overlast', schrijft fractievoorzitter Ruben van Druiten in een persbericht. Wel vindt hij dat de Polen onterecht worden beschuldigd, omdat er geen bewijs is dat zij verantwoordelijk zijn voor de inbraken in Lunteren. Van Druiten zou graag zien dat de politie nog meer prioriteit geeft aan het terugdringen van het aantal inbraken en de overlast in het dorp.