Nieuws

Instelling BTL in Ede moet drie huizen sluiten van inspectie

EDE - De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft drie huizen van Basic Trust Live (BTL) in Ede per direct gesloten.
Alle cliënten moeten worden overgedragen aan andere zorgaanbieders. Dat staat in een aanwijzing die de inspectie maandagmiddag heeft bekendgemaakt.
BTL vangt mensen op die geestelijke en lichamelijke problemen hebben. De organisatie werkt vanuit een christelijke levensovertuiging. 

'Stagiaire had de leiding'

Volgens de inspectie zijn de medewerkers niet deskundig genoeg. Zo zou de begeleiding in één van de huizen van BTL overgelaten zijn aan een tweedejaars stagiaire. Ook zou de organisatie niet goed omgaan met agressieve cliënten en het medicijngebruik van cliënten. Nieuwe cliënten zouden een intakegesprek krijgen met iemand die daar niet voldoende voor is opgeleid.

Drank en drugs

Verder schrijft de inspectie: 'In het huisreglement staat dat alcohol en drugs niet zijn toegestaan, maar een cliënt zou soms overmatig alcohol gebruiken en een andere cliënt cocaïne. Volgens BTL waren daarover afspraken gemaakt met cliënten, maar die afspraken waren voor de inspectie onvindbaar.' Verder schrijft de inspectie dat een dakloze onderdak kreeg in een schuur. Officieel was de man niet in behandeling, maar medewerkers bemoeiden zich wel met hem.

'Dit zijn rancuneuze ex-medewerkers'

BTL zelf ontkent de beschuldigingen. Tegen de inspectie zegt de organisatie dat de aantijgingen feitelijk en juridisch niet genoeg zijn onderbouwd. Ze laat het er niet bij zitten. 'We hebben 7 cliënten. En er zijn 11 medewerkers, die hierdoor binnenkort op straat komen te staan. Wij leggen ons hier niet bij neer, we stappen naar de rechter. Iedereen zit hier vrijwillig, dat zouden mensen toch niet doen als de zorg niet goed was? Dit hele verhaal is in de wereld geholpen door een rancuneuze ex-medewerker die ons wilde afpersen. Als we geen geld zouden betalen, zou hij naar de inspectie stappen. En dat heeft hij gedaan.' Ook laat de instelling weten dat intussen al veel zaken zijn verbeterd.
Volgens de inspectie komt BTL niet met verbeterplannen. Er is wel een brief gestuurd, maar daar herkent de inspectie weinig verbetering in.
Hebt u als cliënt of medewerker ervaringen bij Basic Trust Live in Ede? U kunt ze met onze redacteur delen via e-mail.