Nieuws

Geen herziening moordzaak Nijkamp

APELDOORN - De Hoge Raad vindt de veroordeling van de drie daders van de moord op de Apeldoornse zakenman Gert Nijkamp terecht.
Wel krijgen de mannen drie maanden strafvermindering, omdat de Hoge Raad van mening is dat de rechtszaak tegen hen te lang op zich heeft laten wachten.
De Apeldoornse zakenman Gert Nijkamp werd in juni 2007 doodgeschoten voor de basisschool van zijn zoontje. Voor de moord werden drie mannen uit Apeldoorn veroordeeld. De schutter kreeg een celstraf van 18 jaar en de opdrachtgever en zijn handlanger 18 en 16 jaar.
De advocaten van de drie Apeldoornse daders hadden om herziening van de zaak gevraagd. Met name de opsporingsmethode, die de politie heeft ingezet om een bekentenis te krijgen van de schutter, zou volgens de advocaat onrechtmatig zijn. De politie zette een infiltrant in en veinsde een criminele organisatie waar de schutter klusjes voor moest doen. In die situatie vertelde hij zijn verhaal.
De rechtbank in Zutphen bepaalde in eerste instantie ook dat de ingezette opsporingsmethode niet rechtmatig was. Het hof bleek het daar in hoger beroep niet mee eens te zijn.
De familie Nijkamp is blij met de onherroepelijke veroordeling van de drie mannen.