Nieuws

Spelers haken af; Lienden uit topklasse

LIENDEN - FC Lienden stopt na dit seizoen als zondagtopklasser.
De huidige nummer 3 van de ranglijst gaat verder als zaterdagclub. FC Lienden heeft te weinig spelers die volgend seizoen het niveau aankunnen in de topklasse. Het zaterdagteam gaat op dit moment aan de leiding in de 3e klasse.
FC Lienden maakte in december bekend dat er minder geld beschikbaar is. De club wilde de komende twee jaar investeren in een 'regionaler elftal', met trainer Hans van de Haar. De ploeg zou daarna klaar moeten zijn voor een gemengde topklasse, met het linkerrijtje van de zaterdag- en zondagtopklasse. Die komt er volgens secretaris Nico Wagenvoort waarschijnlijk in het seizoen 2015-2016.
De vergoedingen zouden omlaag gaan. De plannen zijn voorgelegd aan spelers voor wie het bestuur een belangrijke rol zag weggelegd. Volgens Wagenvoort was toen 'iedereen het daarmee eens en enthousiast', maar zijn zes spelers daar nu op teruggekomen.

Altijd ingezet op 'superklasse'

Volgens Wagenvoort is Lienden er altijd op uit geweest om op zaterdag in zo'n 'superklasse' uit te komen. 'Toen we in de hoofdklasse speelden met Hans Kraay kwamen de plannen om er een topklasse boven te zetten. In de allereerste plannen was sprake van een gemengde topklasse, met zaterdag- en zondagverenigingen. Daar hebben we met Kraay op ingezet. We zouden dan met Achilles, De Treffers, GVVV, Spakenburg, IJsselmeervogels zo'n klasse kunnen vormen. Dat is er uiteindelijk niet van gekomen.'
Wagenvoort noemt de zondagtopklasse een mooie competitie, maar denkt dat die op de lange temijn niet levensvatbaar is. 'Je hebt te maken met clubs uit Limburg en Noord-Holland die allemaal tegen elkaar voetballen. Ook is er te veel concurrentie van Eredivisie Live en er is te weinig media-aandacht. Omroep Gelderland besteedt ook geen aandacht aan de topklasse.'

Opmars FC Lienden

FC Lienden, opgericht in 1930, speelde in 2001 nog in de 4e klasse op zondag. Hans Kraay jr. bracht de club van de 2e klasse naar de topklasse. Onder leiding van Kraay maakte de ploeg furore in de KNVB Beker. In 2008 bereikte de toenmalige hoofdklasser de achtste finales door Vitesse te verslaan.
FC Lienden wordt dit seizoen getraind door André Paus. In december liet hij weten dat hij aan het eind van het seizoen stopt bij de Betuwse club. Hans van de Haar, die dit seizoen stage loopt bij FC Lienden, zou het komend seizoen van hem overnemen.