Nieuws

Feestdagen levensgevaarlijk voor uw huisdier!

KLARENBEEK - Het einde van het jaar betekent voor veel mensen de tijd van feestdagen, gezelligheid en ontspanning.
Maar voor onze trouwe viervoeters zijn diezelfde dagen gevuld met risico's en zelfs levensgevaarlijke voorwerpen. De afdeling Over Gelder van de Dierenbescherming zette desgevraagd voor ons de gevaren op een rijtje zodat Minoes en Bello ook gezond en relaxed aan het nieuwe jaar kunnen beginnen.

Oh dennenboom!

Om te beginnen met de kerstboom. Want dennennaalden zijn giftig voor onze huisdieren. Zet dus nooit het eten van de kat of hond onder de boom. Als de boom naalden verliest, kan het dier de dennennaalden binnenkrijgen.

Eng engelenhaar

Maar ook eventueel snoepgoed dat in de boom hangt, zoals chocola, is gevaarlijk. Ook engelenhaar (bevat glasvezel) kan bij katten allergische reacties geven. En van die glimmende siersliertjes, die zo onweerstaanbaar bewegen, kunnen eenmaal opgegeten vervelende darmverstoppingen veroorzaken.

Let op uw ballen

Verder adviseert de Dierenbescherming om de kerstboom goed te verankeren. Eventueel vastmaken met visdraad kan voorkomen dat de boom omvalt. Met name jonge katjes springen er gemakkelijk in en als zo'n boom omvalt heb je de nodige problemen. De glimmende kerstballen zijn aantrekkelijk voor speelse honden of katten, maar als ze van glas zijn kunnen de eventuele scherven zeer scherp zijn en pijnlijke wondjes veroorzaken.

Sfeervol kaarslicht

De feestdagen zijn bij uitstek een moment om een sfeervol kaarsje aan te steken. Maar een wapperende hondenstaart vat gemakkelijk vlam. Er zijn glazen kokers verkrijgbaar die om de kaarsen gezet kunnen worden. Dat geldt ook voor de open haard, zet hier altijd een scherm voor.

Aan tafel!

Tot slot de kerstmaaltijd. Geef uw huisdier niet zomaar wat van uw feestelijke bord. Een simpel kippenbotje vormt al een groot risico en kan de darmwand van uw kat of hond doorboren. Maar ook een netje van de rollade, dat heerlijk naar vlees ruikt, zal eenmaal verorberd operatief verwijderd moeten worden.

Vuurwerk met de jaarwisseling

Met de jaarwisseling is er uiteraard het bekende gevaar van vuurwerk. Een mooi gezicht, maar voor huisdieren vaak zeer stressvol. Op de speciale vuurwerkpagina van de Dierenbescherming kun je lezen hoe een groot deel van het leed te voorkomen is.