Harderwijk

Orka Coalitie verliest zaak Morgan

AMSTERDAM - Toenmalig staatssecretaris Henk Bleker stond in zijn recht toen hij toestemming gaf om orka Morgan te laten verhuizen naar een dierenpark op Tenerife.
Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. Omdat het park Loro Parque onderzoek doet en een educatieve functie heeft, is de vergunning volgens de rechtbank terecht afgegeven.
Dierenorganisaties verenigd in de Orka Coalitie eisten dat de orka haar vrijheid zou terugkrijgen. Zeker tien sympathisanten hoorden de uitspraak van de rechter huilend aan. De Orka Coalitie heeft nu haar hoop gevestigd op Spaanse dierenbeschermers.
Orka Morgan werd in juni 2010 ernstig verzwakt uit de Waddenzee gehaald en opgevangen in het Dolfinarium in Harderwijk. Na een rechterlijke uitspraak verhuisde ze november vorig jaar naar het zeedierenpark Loro Parque.
Volgens deskundigen kan ze niet terug de zee in. Bovendien is Morgan volgens Loro Parque doof of slechthorend. Volgens het park heeft Morgan goed contact met de andere orka's. Ze weegt intussen meer dan 1400 kilo en eet ruim 30 kilo vis per dag.
Het Dolfinarium in Harderwijk is blij met de uitspraak. "Het gaat om Morgan. Het dier heeft weer een toekomst en daar is het ons allemaal om te doen geweest", aldus een woordvoerder.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!