Nieuws

Iemand die 10 jaar dood in huis ligt, hoe kan dat!?

NIJMEGEN - Tien jaar lang lag ze dood in huis.
En niemand die haar miste, de vrouw van 74 in Rotterdam die donderdag werd gevonden. Bouwvakkers waren in haar straat aan het werk. Toen bij het huis lange tijd niet werd opengedaan, waarschuwden zij de politie. De politie zag een grote stapel post liggen, gingen naar binnen en troffen het lichaam van de vrouw aan.
Buurtgenoten van de Rotterdamse vrouw merkten nooit iets. 'We hebben niks geroken, we hebben geen ongedierte gezien', meldt een buurvrouw aan de NOS. De gemeente Rotterdam heeft een onderzoek aangekondigd.
Ook in Gelderland duiken om de zoveel tijd verhalen op van mensen die een tijd dood in huis liggen. Vorig jaar werd een dode vrouw in Duiven pas na weken gevonden en in 2010 lag zelfs een man in Zutphen maandenlang dood in huis.

'Ik ben verbijsterd'

De vraag die iedereen bezighoudt, is natuurlijk: hoe is het mogelijk dat iemand 10 jaar lang dood in huis kan liggen? Directeur Ap Willemsen van de telefonische hulpdienst Sensoor Gelderland moet het antwoord schuldig blijven. 'Ik ben verbijsterd. Je woont toch in een buurt', reageert hij. 
'Er zijn mensen die bewust voor een leven in eenzaamheid kiezen', zegt Willemsen. 'Dit onderstreept dat steeds meer mensen hun eigen leven leven om niet tenonder te gaan.' Volgens de directeur van de Gelderse hulpdienst wordt het hoog tijd dat mensen 'weer aandacht voor elkaar krijgen'. 

Cursus vriendschap

Hoe voorkom je dat je in een isolement belandt? Het Rode Kruis organiseert cursussen vrienden maken. In 6 bijeenkomsten oefenen deelnemers het aangaan en onderhouden van een vriendschap. Vriendschap en sociale contacten kunnen mensen beschermen tegen depressieve klachten, meldt het Rode Kruis op zijn website.
Foto: Flickr/Joffley/Creative Commons