Nieuws

Hoge politiefunctionaris waarschuwt misbruiker voor arrestatie

NIJMEGEN - Een hoge politiefunctionaris heeft oud-directeur Joop Zalsman Wielenga van kinderdorp Neerbosch in Nijmegen gewaarschuwd niet naar Nederland te komen omdat hij mogelijk gearresteerd zouworden wegens kindermisbruik.
Dat bevestigt een onderzoeker van het Verwey-Jonker instituut.
De vrouw, een goede vriendin van de oud-directeur, was voorzitter bij het kinderdorp in de tijd dat Zalsman Wielenga daar directeur was. Uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut blijkt dat hij meerdere jongens seksueel heeft misbruikt. 

Zeker 3 kinderen misbruikt

Zalsman Wielenga stond van 1975-1986 aan het hoofd van het kinderdorp in Nijmegen. In die tijd heeft hij volgens Verwey-Jonker zeker 3 kinderen misbruikt. Omroep Gelderland heeft ruim 10 namen van mogelijke slachtoffers. Drie van hen hebben zich ook bij het Verwey-Jonker Instituut gemeld.
Zalsman Wielenga vertrok in 1986 bij Neerbosch en vestigde zich op de Filipijnen. Toen in 1995 een slachtoffer naar Lindenhout stapte, de instelling waar het kinderdorp in op is gegaan, heeft de oud-voorzitter de voormalig directeur gewaarschuwd om niet naar Nederland te komen. De oud-voorzitter leidde de kinderpolitie en was hoofd van de recherche.

Geruchten

Er zijn geruchten dat de voorzitter al in 1986 tegen de directeur heeft gezegd dat hij moest vertrekken uit het kinderdorp omdat er verhalen waren over misbruik. Dat gelooft de onderzoeker van Verweij-Jonker niet. Volgens haar was de voorzitter daar toen niet van op de hoogte. De oud-voorzitter wil niet reageren.