Nieuws

Bulgaarse puppy's in beslag genomen

NIJMEGEN - Bij een dierhouder in de buurt van Nijmegen zijn donderdag vier Bulgaarse puppy's in beslag genomen.
Omdat niet vaststaat dat ze zijn gevaccineerd, zouden ze hondsdolheid kunnen hebben.
Afgelopen weekeinde werden bij een andere dierhouder in de buurt van Nijmegen ook al vier puppy's uit Bulgarije in beslag genomen.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is extra alert op honden die geïmporteerd worden uit landen waar hondsdolheid voorkomt. Vorige maand werd in het westen van Nederland bij twee honden de ziekte vastgesteld. Ze zijn afgemaakt.

Interesse voor buitenlandse honden neemt toe

Volgens de NVWA groeit de interesse voor buitenlandse honden. Dit wordt onder meer gevoed door mediaberichten zoals recent over Roemenië dat van plan is om alle zwerfhonden af te maken.
'Hoe nobel het ook is om een hond uit het buitenland te adopteren, mensen moeten zich goed realiseren dat dergelijke honden vaak niet beschikken over de juiste documenten. Daarnaast kunnen deze dieren gedragsproblemen hebben', aldus de NVWA.

Gevaren hondsdolheid onderschat

Volgens de NVWA worden de gevaren van hondsdolheid onderschat. Hondsdolheid (of rabiës) is een virusziekte die het zenuwstelsel van mensen en honden kan aantasten. Besmette honden verspreiden het virus vooral via het speeksel.
Al voordat dieren verschijnselen vertonen van hondsdolheid zijn ze besmettelijk voor hun omgeving. Mensen kunnen dus rabiës krijgen via een beet of een lik van een hond. Zonder behandeling is hondsdolheid dodelijk.