Nieuws

Nijmeegse Bomans gratis in bibliotheken

NIJMEGEN - In alle bibliotheken van Nederland krijgen leden sinds vrijdag gratis het boek 'Erik of het klein insectenboek' van Godfried Bomans.
Dat gebeurt in het kader van de campagne Nederland Leest 2013. Bomans schreef het boek in zijn Nijmeegse studententijd aan de Pater Brugmanstraat 45. Dit pand, dat tegenwoordig nog steeds een studentenhuis is, wordt ook wel Residentie Bomans genoemd. 

Erik of het klein insectenboek

'Erik of het klein insectenboek' leest als een sprookje en vertelt het verhaal van Erik Pinksterblom die op een nacht het schilderij Wollewei boven zijn bed in stapt en in de wereld van de insecten terechtkomt. Daar merkt hij dat het verschil tussen insecten en mensen niet zo groot is. Door de belevenissen van Erik leren we de mens kennen, en diens eigenschappen van bekrompenheid en hang naar materialisme. Het boek wordt tijdens de campagneperiode van vrijdag 1 november tot en met zaterdag 30 november gratis door de openbare bibliotheken aan hun leden verstrekt. Voor de boekhandel wordt een luxe editie uitgebracht.

Studentenstad

Godfried Bomans werd honderd jaar geleden geboren in Den Haag.  In 1939 verruilt hij studentenstad Amsterdam voor Nijmegen en gaat psychologie studeren. Hij schrijft daar 'Erik of het klein insectenboek', dat uitgroeit tot zijn meest succesvolle boek. Al in het eerste jaar komen er tien drukken uit. De studie mislukt en Bomans keert terug naar Haarlem. Hij overlijdt in 1971.

Nederland Leest

Nederland Leest wordt in 2013 voor de achtste keer georganiseerd. Vorig jaar stond De donkere kamer van Damocles van W.F. Hermans centraal. Nederland Leest is een initiatief van de CPNB, in samenwerking met de VOB (Vereniging Openbare Bibliotheken).