Nieuws

Plan voor legale wietteelt Arnhem

ARNHEM - In navolging van gemeenten als Eindhoven en Rotterdam moet ook de gemeente Arnhem komen met een plan voor de legale kweek van wiet om de eigen coffeeshops te bevoorraden.
Dat stellen D66, SP en GroenLinks in Arnhem.
De partijen willen zo iets doen aan wat zij noemen 'de achilleshiel van het gedoogbeleid'. In Nederland mag wiet worden verkocht, maar de kweek en de levering aan de shops is illegaal.
Door als gemeente zelf te kweken worden criminaliteit en de vaak risicovolle thuisteelt aangepakt. Ook is er controle op de kwaliteit.

Kweek naar Rotterdams voorbeeld

De partijen willen dat in Arnhem een proef wordt gehouden naar een voorstel van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb. Die stelde eerder voor om als gemeente een stichting op te richten die de teelt van softdrugs organiseert en zorgt dat de wiet bij de shops komt. In het bestuur van de stichting zitten vertegenwoordigers van onder meer gemeente, coffeeshophouders en verslavingszorg.
De Arnhemse partijen gaan de komende tijd in gesprek met de coffeeshophouders om steun te zoeken voor hun plan. Als die er is zou de Arnhemse proef in 2014 moeten beginnen. 

Opstelten: Frisse tegenzin

Meerdere gemeenten in Nederland hebben de afgelopen jaren plannen geopperd om door middel van eigen legale kweek de criminele hennepteelt aan te pakken. De Eindhovense burgemeester Van Gijzel kwam al in 2008 met een voorstel voor gemeentelijke wietkwekerijen en in 2012 stemde de Eindhovense gemeenteraad voor een plan om een proef te houden met gemeentelijke hennepteelt. Van Gijzel stelde minister Opstelten vervolgens voor een experiment toe te staan met een besloten club waarvan de leden een kleine hoeveelheid mogen kweken voor eigen gebruik.
Opstelten zei in reactie op de oproep van de gemeenten dat gereguleerde wietteelt niet kan, strafbaar is en tegen de Europese regels is. In juni van dit jaar zei Opstelten in reactie op plannen van 18 gemeenten 'met tegenzin' te willen gaan praten over experimentele wietteelt door de gemeenten. De Arnhemse partijen putten daar hoop uit: 'De minister heeft beloofd de initiatieven op een rijtje te zetten en deze ‘van een juridisch kader te voorzien’. Dit kader zal een juridische basis vormen voor het plan van D66, SP en GroenLinks. De partijen vragen burgemeester Kaiser daarom het Arnhemse initiatief aan te melden.'
Overigens herhaalde Opstelten dinsdag in de Tweede Kamer nog eens dat het kabinet de hennepteelt niet gaat reguleren. Wel beloofde hij de Kamer voor het eind van het jaar met een reactie te komen op alle gemeentelijke alternatieven. Of dat de individuele gemeenten ruimte geeft en in welke mate is en blijft onduidelijk.

'VN-verdragen geen belemmering'

De Groningse hoogleraar Jan Brouwer zegt dat Nederland de wietteelt kan reguleren. Anders dan Opstelten zegt, zijn VN-verdragen volgens hem geen belemmering.