Nieuws

Stadsregio: plek voor megawinkels

ARNHEM - Tussen Arnhem en Nijmegen en rond de IKEA in Duiven is de komende drie jaar beperkt ruimte voor zogeheten weidewinkels; grote winkels buiten de bestaande winkelcentra.
Dat heeft de Stadsregioraad Arnhem Nijmegen donderdag besloten.
Van de 20 gemeenten waren er 10 tegen en 10 vóór. De tegenstemmen komen van kleinere gemeenten als Beuningen, Zevenaar en Renkum die concurrentie vrezen voor de eigen winkeliers.
Omdat de grote steden meer stemmen hebben, is het voorstel aangenomen met 28 tegen 15 stemmen. Bij Ressen staat een grote bouwmarkt gepland in het kader van het plan Retailpark Ressen. In Arnhem is discussie over de komst van een grote winkel van sportgigant Decathlon in de Rijnhal en de gemeente Zevenaar is vergevorderd met de komst van het plan Spoorallee voor een grootschalig winkelcentrum.

Provincie Gelderland blijft tegen

De provincie Gelderland is het niet eens met het besluit van de stadsregio. Gedeputeerde Josan Meijers: 'De provincie heeft een heel duidelijke visie. We willen maximaal één complex per regio, en zo'n winkelpark hebben we al in Duiven. Als provincie willen we het winkeliers en ondernemers niet onmogelijk maken, maar we willen ook graag dat de winkelgebieden die er al zijn vitaal blijven.'
De gedeputeerde wil binnen een paar maanden met de Stadsregio, gemeenten, winkeliers en wetenschappers om de tafel om verder te praten over de megawinkels. 'Ik wil de wetenschappers aan tafel hebben omdat zij geen belang hebben,' zegt Meijer.

Zie ook: