Nieuws

'Syriëganger' blijft zeker twee weken vast

ARNHEM - Een van de twee Arnhemse mannen die van plan zouden zijn geweest om naar Syrië af te reizen om daar te vechten, blijft nog zeker twee weken vastzitten.
Dat heeft de rechter-commissaris bepaald.
Mohamed el A. (26) kwam woensdagmiddag in Arnhem aan. De Arnhemmer werd in augustus samen met een 21-jarige plaatsgenoot door de Duitse politie in Kleef gearresteerd op verzoek van Nederland. 
Volgens zijn advocaat wordt El A. niet meer verdacht van terrorisme:

'Bijzonder sympathieke jongen'

Zijn advocaat Serge Weening heeft donderdag met zijn cliënt gesproken. Op zijn advies beroept Mohamed el A. zich op zijn zwijgrecht. Hij noemt el A. een bijzonder sympathieke jongen die snel vrij moet komen. De andere Arnhemse verdachte, de 21-jarige Hakim B., zit nog vast in Duitsland. Weening verwacht dat hij de komende weken ook naar Nederland komt.

'Veroordeling wordt lastig'

Weening denkt dat het Openbaar Ministerie het moeilijk gaat krijgen de twee veroordeeld te krijgen na een uitspraak in een soortgelijke zaak eerder deze week. De rechter oordeelde dat het voorbereiden van een reis naar Syrië om te vechten inderdaad strafbaar is. Twee mannen werden veroordeeld voor respectievelijk moord en brandstichting.
Maar het OM wilde ook dat de twee veroordeeld zouden worden voor het trainen voor terroristische misdrijven en dat is niet gelukt. Volgens de rechter waren de twee het trainingsstadium al voorbij. Weening was ook in die zaak de advocaat.