Nieuws

Brandweer druk met stormschade

ARNHEM - De brandweer is vanochtend al tientallen keren uitgerukt voor omgewaaide bomen en afgebroken takken.
Er kwamen onder meer meldingen uit Epe, Groesbeek, Varsseveld, Nunspeet, Heelsum, Bennekom, Waardenburg, Tiel en Scherpenzeel.
Een omgewaaide boom in Tiel

Hoogste weeralarm

Het KNMI heeft het hoogste weeralarm afgegeven voor extreem weer in delen van Nederland. Er kunnen vandaag windstoten voorkomen tot 120 km/uur. Dat geldt vooral voor het westen, noorden en midden van het land. In Gelderland kan het vooral in het westelijk Rivierengebied flink gaan waaien. Het KNMI verwacht dat de storm tot halverwege de middag duurt.

Ook gisteren al stormschade

Ook gisteren waaide het al flink. De brandweer moest toen tientallen keren uitrukken vanwege stormschade. Bomen zijn kwetsbaar voor de herfststorm, omdat ze nog vol in het blad zitten en daarom extra zwaar zijn.

Gevaarlijke rijomstandigheden

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers voor gevaarlijke rijomstandigheden vanwege zeer zware windstoten. De wegbeheerder adviseert weggebruikers het rijgedrag aan te passen aan de omstandigheden, bijvoorbeeld door meer afstand te houden. Ook is het raadzaam om voor de reis te kijken naar de actuele situatie op de weg, bijvoorbeeld via internet.
Gevaarlijke rijomstandigheden door zware windstoten http://t.co/t8aRMIO0bM
— Rijkswaterstaat (@Rijkswaterstaat)

Minder treinen

Treinreizigers moeten vandaag rekening houden met een aangepaste dienstregeling. Vanwege de storm rijden er ook in Gelderland minder treinen op veel trajecten; op veel plekken rijdt slechts elk half uur een trein, in plaats van elk kwartier.
Er staan storingsploegen paraat die worden ingeschakeld als er bomen of takken op het spoor terechtkomen. Ook staan er volgens spoorbeheerder ProRail wegsleeptreinen op 'slimme locaties' om defecte treinen zo snel mogelijk weg te halen.
Een omgewaaide boom in De Heurne (foto: Bianca Rensink)
De brandweer is bezig met een boom in Nijmegen (foto: Eric Gubbels)
Een boom in Netterden viel gelukkig de goede kant op (foto: Annelies van Beersum)