Nieuws

Anouk staat in het rood

ARNHEM - 'De vraag of ik hoofdact van Symphonica in Rosso wilde zijn, kwam precies op het juiste moment', zei Anouk.
'Ik was klaar met de opnames van mijn nieuwe album Sad Singalongs Songs en om die nummers live echt eer aan te doen, zou ik ze het liefst met een orkest willen uitvoeren.'
Vanaf vanavond is het dan zover, de zangeres treedt 3 keer op in stadion GelreDome in Arnhem met het 40-koppig symfonisch orkest Guido's Orchestra. En bij deze concertreeks is rood de stijlkeur. Dat kan rode kleding betekenen, maar ook rode accenten, zoals een rode haarband, rode oorbellen of een rode riem.

Een rockster is geboren

Volgens haar fans heb je zangeressen, en je hebt Anouk. Anouk is een buitencategorie. Haar zingen is veel meer dan zingen alleen, haar stem komt als een oerkracht vanuit haar tenen omhoog en grijpt je meteen bij de strot, als een muzikale brok in de keel. Al ruim 15 jaar is Nederland in de ban van deze stoere vrouw die altijd haar eigen koers vaart, haar muzikale intuïtie achterna.
In 1997 stormt Anouk Teeuwe de Nederlandse muziekwereld binnen met haar single Nobody’s Wife, een explosief rockanthem over onafhankelijkheid dat wekenlang hoog in de Nederlandse hitlijsten staat.

Anouk Nobody's wife

Krachtige, heldere stem

Nederland valt massaal voor Anouks krachtige, heldere stem en de expressie waarmee ze haar ziel en zaligheid eruit gooit. Een rockster is geboren. De dan 22-jarige zangeres uit Den Haag is geen onbekende in het Nederlandse muziekcircuit. Twee jaar voor haar grote doorbraak studeert ze aan het Rotterdams Conservatorium als ze in contact komt met Golden Earring-zanger Barry Hay, waarmee ze op een festival in Den Haag enkele nummers live zingt. Hij is zo onder de indruk van haar zangkwaliteiten, dat hij aanbiedt materiaal voor haar te schrijven, wat resulteert in een eerste single; Mood Indigo. Een klein jaar later verschijnt 'Nobody’s Wife' en kan niemand in Nederland meer om Anouk heen.

Top 10-hits

Nu, 16 jaar later, is Anouk nog altijd een van de populairste artiesten van Nederland. Maar liefst 7 van de 11 albums die ze uitbrengt, prijken bovenaan de Nederlandse albumlijst en 13 singles worden top 10-hits. Door de jaren heen ontvangt ze veel prijzen en awards, waaronder maar liefst negen Edisons (het Nederlandse equivalent van de Grammy). In 2001 wint ze de Popprijs, een prestigieuze Nederlandse muziekprijs die elk jaar wordt uitgereikt aan de artiest die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. En zowel in 2005 als 2006 wint ze een MTV Europe Music Award voor Best Dutch Act.
Tussen 1997 en 2011 brengt Anouk 7 studioalbums uit, die tientallen hits opleveren. Aanvankelijk staat de eigenzinnige Haagse vooral bekend om explosieve rocksongs als 'Nobody’s Wife' en 'R U Kiddin' Me', maar ze maakt ook kleine breekbare liedjes als 'Lost' en 'Michel' en op latere albums experimenteert ze met soul, funk en hip-hop. Altijd is er echter die stem als rode draad, die stem die staat als een huis. Die kan vleien, vuurspuwen, ontroeren en omver kan blazen. Die soms rauw is en dan weer breekbaar. Anouks vaak pijnlijk openhartige songteksten raken een snaar bij haar fans, die zich herkennen in haar persoonlijke verhalen. Alle nummers zullen voor het Symphonica in Rosso concert speciaal gearrangeerd worden.

Symphonica in Rosso

Opvallend is de keuze van Anouk voor slechts één gastartiest. Gebruikelijk is dat er bij Symphonica in Rosso meerdere gastartiesten meedoen. Anouk houdt het alleen bij Trijntje Oosterhuis. Eerder zei ze hierover in het tv-programma Opium: 'Mensen die ik wil, zijn niet te krijgen of zijn veel te duur of ze zijn dood.' De keus voor Trijntje Oosterhuis heeft te maken met het feit dat Anouk meewerkte aan haar laatste album.

Interview met Anouk bij Opium

Trijntje: 'Ik ga twee nummers zingen, eentje samen met Anouk en eentje zelf, van het album Wrecks We Adore dat ik met haar heb gemaakt. Dat vind ik erg leuk, want we zijn nog niet eerder samen met de nummers van dat project naar buiten gekomen.'

Hapiness van het album Wrecks we Adore

Hoe kom ik bij GelreDome?

Het concert is ook op vrijdag en zondag. Voor de laatste dag zijn nog enkele kaarten beschikbaar, laat Mojo Concerts weten. De organisatie roept bezoekers op om op tijd te komen. Vanaf treinstation Arnhem Centraal rijden pendelbussen naar GelreDome. De bussen vertrekken elke 10 minuten. Ben je vroeg, neem dan lijn 7 richting Rijkerswoerd. De rit naar GelreDome duurt ongeveer 10 minuten. Hou voor de terugreis rekening met een langere reistijd.
De pendelbussen stoppen en vertrekken voor de hoofdingang van GelreDome. Een retourkaartje kost 5,00 euro per persoon.
Bron: biografie Anouk Anouk.nl