Nieuws

Q-koorts: miljoenenclaim bij geitenhouders

NIJMEGEN - Zo'n 300 Q-koortspatiënten stellen alle geitenhouders bij wie de besmetting destijds is vastgesteld aansprakelijk voor hun schade.
Dat hebben de Nijmeegse advocaten Sindram en Rohof vrijdag gezegd. De eerste brieven aan de betrokken geitenhouders zijn de deur al uit. Volgens een van de advocaten gaat het om een claim van zeker tientallen miljoenen euro's.
De advocaten willen met de verzekeraars van de geitenhouders tot een schikking komen. Omdat individuele schuld niet is aan te tonen, worden alle geitenhouders aangesproken.

LTO: overheid verantwoordelijk

Boerenorganisatie LTO vindt dat de claim bij de verkeerde partij wordt neergelegd. 'Slachtoffers moet je tegemoetkomen, niet zuinig maar ruimhartig. Maar dat is een taak voor de overheid. De focus moet gericht zijn op de overheid', aldus een woordvoerder.
Met name in Brabant en Gelderland werden duizenden mensen ziek. Veel van hen voelen de gevolgen nog steeds.

'Geitengriep' kostte levens

Q-koorts wordt overgedragen door schapen en geiten. De epidemie brak in 2007 uit. Tienduizenden mensen raakten besmet van wie er 25 overleden aan de gevolgen van Q-koorts. In Gelderland werd Q-koorts vastgesteld op bedrijven in onder meer het Rivierengebied, de Gelderse Vallei, Montferland en ten noorden van de lijn Apeldoorn-Zutphen.

Eerdere berichtgeving: