Nieuws

Jongeren uit Elburg naar Sobibor

ELBURG - Vier jongeren uit Elburg reizen dit weekend samen met een delegatie van deprovincie Gelderland af naar de Poolse provincie Lubelskie.
De groep bezoekt daar concentratiekamp Sobibor en woont een speciale herdenking bij.

Sobibor

Sobibor was in de Tweede Wereldoorlog één van de vernietigingskampen van de nazi's in Polen. Geschat wordt dat in het kamp 170.165 mensen vermoord zijn, onder wie ruim 34-duizend joden uit Nederland. Tien daarvan kwamen uit Elburg.

Herdenking

Aanstaande maandag, 14 oktober, wordt herdacht dat 70 jaar geleden 300 gevangenen uit het kamp vluchtten. Bij de jacht die daarop volgde is het merendeel gedood. Een maand later kwam het bevel het kamp te sluiten en is het met de grond gelijk gemaakt. Hierover is ook de film 'Escape from Sobibor' gemaakt.

Tentoonstellingen in Elburg

Twee weken geleden opende in Elburg een dubbele tentoonstelling in twee musea over Sobibor. Eén tentoonstelling gaat over de persoonlijke verhalen van de joden uit Elburg, de ander laat voorwerpen zien die zijn gevonden tijdens de opgravingen.

Jarenlange band

Er is al jarenlang een connectie tussen de provincie Gelderland en de Poolse provincie Lubelskie waar ook Sobibor in is gelegen. De provincie heeft in het verleden al vaker geïnvesteerd in educatieve projecten van Sobibor. Ook de komende vier jaar wordt jaarlijks 30-duizend euro geïnvesteerd in dit soort projecten. De vier jongeren uit Elburg zijn geselecteerd om de herdenking bij te wonen en mogen deelnemen aan activiteiten in en om Sobibor. Omroep Gelderland volgt een deel van hun reis in Polen.