Nieuws

Bronzen Rookworst naar slager uit Workum

ARNHEM - Blom's Slagerij uit het Friese Workum is de winnaar van de verkiezing van de Beste Gelderse Rookworst.
De kersverse kampioen kreeg daarvoor zaterdagavond de Bronzen Rookworst en de wisselbeker uitgereikt. De winnaar van de innovatieprijs komt wel uit Gelderland. Slager John van Egmond uit Arnhem mocht de prijs in ontvangst nemen.
Er deden zo'n 140 slagers uit heel Nederland mee aan de verkiezing van de Beste Gelderse rookworst. Arnhem houdt onder de naam 'Arnhem Rookworststad' voor de 39e keer de jaarlijkse slagersvakwedstrijd. Een vakjury beoordeelde de rookworsten van de deelnemende slagers. De uitslag vond plaats in een hotel in Duiven.

Gelders Erfgoed?

De naam Gelderse rookworst zou komen doordat men vond dat de worst vroeger het beste met Gelderse varkens zou kunnen worden gemaakt. Het Gelders Erfgoedcentrum twijfelt aan dit verhaal. Volgens haar is de naam verzonnen door Unox in het Brabantse Oss. Die bracht rond 1937 voor het eerst een rookworst op de markt, met daarbij het verhaal over een authentiek recept uit Gelderland. 

Topsport

Overigens is het maken van een goede Gelderse rookworst topsport, aldus slager en organisator van de verkiezing Van Egmond. Belangrijk bij de bereiding van rookworst is dat het vlees en het spek een vaste structuur hebben. Rookworstproductie is echte topsport, de maximaal haalbare score is 100 punten. Die score haal je niet zomaar. Een luchtgaatje in het deeg, iets te veel vet, iets te weinig rooksmaak of een te stugge darm en de worstmaker kan fluiten naar de overwinning. Er waren nog niet zo heel lang geleden zelfs worstmakers die naast de rookkast sliepen om zo elk uur het rookproces te kunnen volgen en waar nodig bij te sturen. Heftige discussies tijdens het bekendmaken van de resultaten tussen worstmaker en juryleden komen soms ook hier voor. En net zoals bij sportkampioenen vloeit bij de rookworstkampioen dan ook wel eens een traantje. GOUD MET STER is het ultieme resultaat, waarvan menig worstmaker droomt.