Nieuws

Gelderse gemeenten zuinig met kunst en cultuur

ARNHEM - Gelderland is bepaald geen cultuurminnende provincie.
Dat beeld rijst in ieder geval op uit de nieuwe cijfers van de gemeentelijke kunst- en cultuurbegrotingen van het CBS.
Gerekend in uitgaven per inwoner komt er geen enkele Gelderse gemeente voor in de landelijke top 25. Nijmegen is de eerste die we tegenkomen op plek 27. De gemeente trekt dit jaar 135 euro per inwoner uit voor kunst en cultuur. Daaronder vallen musea en kunstenaarsateliers, maar ook muziekscholen en bibliotheken.
Na Nijmegen volgen Wageningen (123 euro per inwoner), Culemborg en Apeldoorn (elk 116). Tiel (112) en Doetinchem (107) completeren de kleine verzameling Gelderse gemeenten die niet onder het landelijk gemiddelde scoort. Slechts 6 van de 56 gemeenten in de provincie besteden meer dan het landelijk gemiddelde van 98 euro per inwoner. De rest zit daaronder en meestal flink ook.

Arnhem ontbreekt

Daarbij moet gezegd worden dat Arnhem één van de weinige gemeenten in Nederland is waarvan geen gegevens bekend zijn en de Gelderse hoofdstad voerde bovendien in de vorige jaren de kunst- en cultuursector aan in de provincie.
Maar ook met de vermoedelijke top 25-notering van Arnhem, kan worden gesteld dat de grootste provincie van het land weinig belang hecht aan kunst en cultuur. De kaart die het CBS samenstelde van heel Nederland laat dat zien en het blijkt ook uit de cijfers van eerdere jaren, waarin Gelderland (inclusief Arnhem) met 150 miljoen euro als één van de laagste scoort. Alleen Drenthe en Friesland gaven toen minder uit dan de 75 euro per persoon in Gelderland.
Klik hier voor de complete lijst met Gelderse gemeenten.