Nieuws

Opnieuw lichte stijging Gelderse woningmarkt

ARNHEM - De woningverkoop in Gelderland is de afgelopen maand opnieuw gestegen.
Voor de derde maand op rij werden er meer huizen verkocht in de provincie dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een inventarisatie van het aanbod op woningzoeksite Funda.nl.
In de hele provincie ging het om een stijging van zeker 264 verkochte huizen, gemiddeld een stuk of 10 meer per werkdag. Vooral in de Achterhoek en op de Veluwe was de stijging aanzienlijk, maar ook over heel Gelderland waren de maandcijfers positief. Van de grote plaatsen in de provincie deed Nijmegen het afgelopen maand het best (+29), maar het lijkt erop dat de winst netjes is verdeeld over stad en platteland. De landelijke gemeenten blijven in ieder geval niet achter bij de grotere steden. 

Ede stijgt 4 maanden op rij

Ede lijkt dat beeld ook te bevestigen. De gemeente noteert al 4 maanden op rij (lichte) stijgingen van de huizenverkopen. Afgelopen maand waren het er weer 18 meer dan vorig jaar.
De groeicijfers zijn allemaal zeer bescheiden. Ze vertalen zich ook in een lichte afname van het aantal huizen dat te koop staat in de provincie. Dat zijn er inmiddels 500 minder dan 3 maanden geleden.

Heel Nederland omhoog

Het Kadaster maakte ook bekend dat de woningverkoop in heel Nederland iets in de lift zit. Landelijk werd een stijging van bijna 1600 verkochte huizen genoteerd. Deze toename is geen verrassing, omdat juli en augustus van vorig jaar extreem slechte maanden waren. Het sterkt optimisten in ieder geval in hun hoop dat het dieptepunt van de woningmarktcrisis achter de rug is.

Verschil in aantal verkochte woningen tussen 15/8 en 17/9 vergeleken met dezelfde periode vorig jaar:

Heel Gelderland +264
Regio Veluwe +101
Regio Arnhem/Nijmegen +69
Regio Achterhoek +61
Regio Rivierengebied +33