Nieuws

Architecten aan de slag met kunstencluster Arnhem

ARNHEM - Vijf architecten mogen begin volgend jaar ideeën presenteren voor het kunstencluster in Arnhem.
Het kunstencluster aan de Rijn wordt het nieuwe onderkomen van het Museum voor Moderne Kunst en Focus Filmtheater.
Na de raadsverkiezingen, maart volgend jaar, kiezen het nieuwe college van burgemeester en wethouders en de nieuwe gemeenteraad de architect die zijn ideeën mag uitwerken tot een definitief ontwerp. Dan wordt ook de naam van het kunstencluster bekend. Als alles volgens plan verloopt, wordt het eind 2017 opgeleverd. Het pand kost 32 miljoen euro.

Arnhemmer mag meedenken

Voor het zover is, wordt het Europees aanbesteed. Van de architecten die zich aanmelden, mogen uiteindelijk vijf van hen ideeën voorleggen aan een jury van deskundigen. In die jury zijn ook de directie van het filmtheater en het museum vertegenwoordigd. Inwoners van de stad krijgen tijdens bijeenkomsten gelegenheid om ook mee te denken over hoe het gebouw er uit moet komen te zien.

'Publiekstrekker'

Het Kunstencluster is volgens de gemeente een publiekstrekker, waarmee de zuidelijke binnenstad wordt versterkt. Het komt langs de Nieuwstraat, tussen de Rijnkade (naast Rose's Lounge) en Trans/Weerdjesstraat. Het kunstencluster trekt volgens de gemeente ook andere particuliere investeerders aan.
Bron: Rijnboog.nl

20 meter hoog

Het Museum voor Moderne Kunst en Focus Filmtheater krijgen hier meer ruimte dan op de huidige locaties. Het gebouw wordt ongeveer 20 meter hoog en krijgt twee ondergrondse bouwlagen. Er komen ruimten voor onder meer vaste en wisselende tentoonstellingen, educatie- en projectieruimten, vijf filmzalen en een grand café.

Kritiek

Tegenstanders van het kunstencluster hebben zich flink laten horen voorafgaand aan het definitieve besluit om het gebouw bij de Rijn neer te zetten. Vooral de kosten van 32 miljoen euro schoot veel Arnhemmers in het verkeerde keelgat. In mei werd in Arnhem een referendum over het kunstencluster gehouden. Het was ongeldig, omdat er te weinig mensen naar de stembus kwamen: 17,71 procent.  Een opkomst van 30 procent was vereist. Van de stemmers was 85,4 procent tegen het kunstencluster.

Discussie 'wel of niet' is passé

Wethouder Michiel van Wessem wil liever spreken over hoe het gebouw er uit komt te zien. 'Er is lang en uitgebreid over gediscussieërd en de raad heeft uiteindelijk een definitief besluit genomen.' De kans bestaat dat een nieuw aangetreden gemeenteraad alsnog alle plannen in de prullenbak gooit. 'Alles kan', zegt Van Wessem, 'maar dat lijkt me niet waarschijnlijk'.