Nieuws

Nieuwe directeur Openluchtmuseum

ARNHEM - Het Nederlands Openluchtmuseum (OLM) in Arnhem zoekt een nieuwe algemeen directeur.
Die moet de ambities van het OLM verder vormgeven, zo staat in een zaterdag uitgegeven verklaring.
Huidig directievoorzitter De Jong zal na het aanstellen van de nieuwe directeur terugtreden. Directeur Gijsbers blijft verantwoordelijk voor de inhoudelijke ontwikkeling van nieuwe taken zoals de Canon van de Nederlandse geschiedenis.
Het museum zegt voor de toekomst minder afhankelijk te willen worden van overheidsfinanciering.

Nieuwe taken voor de toekomst

Het OLM zegt verder de exploitatie te willen verbeteren en zich de komende jaren te gaan richten op de nieuwe taken die het van het ministerie van OCW kreeg toegewezen. Daarbij gaat het naast het ontwikkelen van de Canon en een digitale databank van de Nederlandse geschiedenis om het samengaan met het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed en het organiseren van de Maand en de Nacht van de Geschiedenis

Roerige periode

De grote uitdagingen voor de toekomst, zoals het OLM dat zelf eerder zei, leidden in mei 2012 tot een uitbreiding van de directie, waarbij toenmalig lid van de Raad van Toezicht Jaap de Jong aantrad als directievoorzitter. In augustus van dat jaar bleek dat de nieuwe directiestructuur tot spanningen leidde. Directeur Adelheid Ponsioen stapte medio augustus op uit onvrede over de nieuwe structuur waarin ze taken was kwijtgeraakt. Ook was er een onoverbrugbaar verschil van inzicht met De Jong.

Geen verdere toelichting

In een toelichting bij de uitgegeven verklaring naar aanleiding van de vacature voor een nieuwe algemeen directeur zegt de Raad van Toezicht niet verder inhoudelijk te willen ingaan op de nieuwe ontwikkeling binnen de directie.