Nieuws

Amber voor half miljoen verkocht

ZIEUWENT - De amber die door een Achterhoekse preparateur in een potvis is gevonden, is voor ruim een half miljoen euro verkocht.
Het zeldzame goedje werd in de maag van een potvis gevonden die eind vorig jaar aanspoelde bij Texel. Natuureducatiecentrum Ecomare kreeg het dier en huurde preparateur Mickel van Leeuwen uit Zieuwent in om het dier te ontleden.
Die ontdekte ruim 80 kilo amber. Een unieke vondst, vooral door de grote hoeveelheid. Amber wordt door 2 procent van de potvismannetjes aangemaakt als reactie op inktvisbekken die in de maag van een potvis zitten. De parfumindustrie gebruikt het als fixatiemiddel voor de geur van parfum en betaalt er grof geld voor. Een Franse expert zei na onderzoek dat de amber zeker 350.000 euro waard is.

Geschonken en verkocht

Het natuurcentrum op Texel heeft zelf een stukje gehouden en één stukje is geschonken aan Naturalis in Leiden. De rest van de 60 kilo (de brokken waren inmiddels flink geslonken door het vochtverlies) is verkocht aan verschillende partijen. Ecomare wil niet zeggen aan wie en voor hoeveel precies.
Met de opbrengst bekostigt Ecomare het opzetten van de potvis en de expositie over het dier. Het overige geld gaat naar een expositie over de Wadden als werelderfgoed en de dieren die in het gebied leven en geleefd hebben.