Nieuws

Vakbonden verbazen zich over Abvakabo FNV

ARNHEM - De opstelling van Abvakabo FNV ten aanzien van het ontslag van Achterhoekse thuishulpen van Sensire is raar, frustrerend en belemmerend.
Dat zeggen de vakbonden CNV en NU '91.
Abvakabo FNV beschuldigt Sensire ervan dat de organisatie al langer van plan was om de medewerkers op straat te zetten, en daar ook nog aan wilde verdienen. 'Uit vertrouwelijke stukken die in handen zijn van Abvakabo FNV, blijkt dat Sensire reeds in het voorjaar van 2012 het voorstel gedaan heeft aan de gemeenten om al haar thuiszorgmedewerkers te ontslaan en ze terug te laten keren in een alfaconstructie', schreef de vakbond in een persbericht. 

Sensire: geen kwade opzet

Sensire ontkent dat er sprake is van kwade opzet en stelt ook dat Abvakabo FNV al lang op de hoogte was van de plannen. De thuiszorginstelling plaatste donderdag notulen op haar website waaruit blijkt dat het onderwerp al in 2011 is besproken met vakbonden, waaronder Abvakabo FNV. Woordvoerders van NU'91 en CNV bevestigen de lezing van Sensire. Ze distantiëren zich van de andere vakbond en spreken hun verbazing uit over de opstelling van Abvakabo FNV.

Vakbonden trokken eerst gezamenlijk op

Aanvankelijk trokken de bonden gezamenlijk op. Het plan was om de Achterhoekse gemeenten onder druk te gaan zetten. Totdat Abvakabo FNV in mei 2012 een draai maakte en de pijlen richtte op Sensire. NU '91 en CNV klagen ook over de opstelling van Abvakabo FNV tijdens andere onderhandelingen. De vakbond zou steeds andere gesprekspartners sturen, of helemaal niet komen opdagen. Onder meer de onderhandelingen over een sociaal plan voor de Arnhemse zorginstelling Pleyade zou er door worden gefrustreerd. Daar verdwijnen 200 banen.

Abvakabo FNV blijft bij haar verhaal

Abvakabo FNV blijft bij haar verhaal dat het nieuws is dat Sensire geprobeerd heeft om in overleg met drie gemeenten de werknemers te ontslaan, om ze daarna via een alfahulpconstructie weer aan het werk te zetten. Woordvoerder Lilian Marijnissen wilde verder niet reageren om gekissebis tussen bonden te voorkomen.