Wageningen

Bevrijdingsdag Wageningen soepel verlopen

Bevrijdingsdag Wageningen soepel verlopen
In Wageningen is zaterdag massaal Bevrijdingsdag gevierd.
WAGENINGEN - In Wageningen is zaterdag massaal Bevrijdingsdag gevierd.
Naar schatting waren er zo'n 120.000 bezoekers. Dat is evenveel als vorig jaar. De organisatie is erg tevreden over het verloop van het festival en het Bevrijdingsdefilé in de stad. Door de regen kwam het feest wel wat later op gang.
Minister Hans Hillen van Defensie nam op het 5 Mei plein bij het Nationaal Bevrijdingsmonument het defilé af. De ernstig zieke Commissaris van de koningin Clemens Cornielje was daar ook bij aanwezig.
Tijdens de herdenkingsplechtigheid werd een krans gelegd en een minuut stilte in acht genomen, gevolgd door het Wilhelmus. Leerlingen van de St. Jozefschool uit Wageningen die het monument onderhouden, lieten duiven los.

Britse veteranen in Londense taxi's

Zo'n 1200 veteranen gingen daarna lopend, maar ook rijdend in historische legervoertuigen in een stoet door de stad. Bijzonder dit jaar waren de 160 Britse veteranen die in Londense taxi's meereden in het defilé. Tijdens de beschieting van Londen in de Tweede Wereldoorlog hadden taxichauffeurs een belangrijke rol bij het vervoer van onder meer soldaten en gewonden.
Er stonden naar schatting zo'n 50.000 mensen langs de route van het Bevrijdingsdefilé. Dat is minder dan vorig jaar, maar volgens de organisatie was het applaus voor de veteranen er niet minder om. De sfeer was dan ook uitstekend.

Tienduizenden mensen waren 's avonds in de stad om de bevrijding te vieren. Ook daar was de sfeer gemoedelijk. Op verschillende plekken waren muziekoptredens. Op het hoofdpodium trad Miss Montreal op. De Grebbedijk, aan de rand van Wageningen, werd verlicht met kaarsjes.

Belangrijke historische betekenis

Wageningen heeft een belangrijke historische betekenis. Op 5 mei 1945 werden in Hotel De Wereld de onderhandelingen gevoerd over de capitulatie van de Duitse troepen in ons land. De ondertekening van het capitulatiedocument betekende voor Nederland het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!