Rheden

Beeld Simon Carmiggelt gestolen

Beeld Simon Carmiggelt gestolen
In De Steeg zijn de bronzen beelden van Simon Carmiggelt en zijn vrouw Tiny gestolen.
DE STEEG - In De Steeg zijn de bronzen beelden van Simon Carmiggelt en zijn vrouw Tiny gestolen.
De twee figuren zaten op een bankje voor het gemeentehuis.
Het beeld van de schrijver Carmiggelt is gemaakt door kunstenaar Wim Kuyl. Tiny Carmiggelt onthulde het in 1990. De Amsterdammer Carmiggelt, die in 1987 overleed, verbleef geregeld in De Steeg. Hij logeerde onder meer in hotel De Engel, op de plaats van het huidige gemeentehuis. Via Wim Kan was hij in De Steeg beland. Carmiggelt schreef veel stukjes, zogenoemde kronkels, over het dorpje.
De Alliantie, de stichting voor kunst en cultuur in Rheden, noemt de diefstal "dramatisch" en noemt het beeld "een icoon voor de gemeente". Burgemeester van Wingerden, die de diefstal "schandalig" noemt, roept alle inwoners van de gemeente Rheden op hun oren en ogen open te houden. Ze hoopt dat mensen de politie bellen als ze meer weten.
Foto: Wikipedia. Foto boven: Martin de Jongh

Carmiggelt in een kronkel uit 1978:
Waar eens dat hotel stond, is nu het nieuwe gemeentehuis van Rheden verrezen. Een erg mooi modern gebouw, haast ik mij erbij te zeggen, want ze hadden er voor het zelfde geld ook een erg lelijk modern gebouw neer kunnen zetten. Dat wordt veel gedaan.
Maatregelen
Omdat vorige week in Dieren al een bronzen paard werd gestolen dat daar voor de bibliotheek stond, heeft de gemeente inmiddels besloten zoveel mogelijk bronzen beelden weg te halen. Ze komen pas weer terug als er meer bekend is over de diefstallen en de daders. De politie houdt extra toezicht.