Nieuws

Doden en zwaargewonden Afghanistan

Doden en zwaargewonden Afghanistan
Bij een aanslag met een bermbom zijn vrijdagochtend in Afghanistan twee Nederlandse militairen gedood en twee zwaargewond geraakt.
ERMELO - Bij een aanslag met een bermbom zijn vrijdagochtend in Afghanistan twee Nederlandse militairen gedood en twee zwaargewond geraakt.
Een van de doden is 1e luitenant Dennis van Uhm (23) uit Nijmegen, zoon van Commandant der Strijdkrachten generaal Van Uhm.
De militairen maakten deel uit van het 45ste Pantser Infanterie Bataljon uit Ermelo. Hun voertuig werd 12 kilometer ten noordwesten van Kamp Holland getroffen door een bermbom. 
Volgens minister Van Middelkoop waren de miltairen op weg terug van een missie.
Plaatsvervangend commandant der strijdkrachten Freek Meulman neemt voorlopig de taken van generaal van Uhm waar. Die moet zich volledig concentreren op het verlies van zijn zoon, aldus Van Middelkoop.
Bij de aanslag kwam naast luitenant Dennis van Uhm (23) ook soldaat der eerste klasse Schouwink (22) om het leven. De militairen Norden (20) en Hack (25) liepen ernstige verwondingen op.
Achtergrond: bermbommen
Ze zijn de schrik van iedere militair in Irak en Afghanisten; bermbommen, door Defensie meestal aangeduid als IED's oftewel Improvised Explosive Devices. Simpel in elkaar geknutselde explosieven die langs wegen worden verstopt in kartonnen dozen of worden begraven langs de weg. Ze worden van afstand tot ontploffing gebracht en maken doorgaans veel slachtoffers.
Bermbommen zijn er in vele soorten. Sommige werken als de klassieke landmijnen; ze ontploffen als een voertuig eroverheen rijdt of worden van afstand tot ontploffing gebracht als een voertuig in de buurt is.
Weer andere IED's werken volgens het principe van de 'holle lading', die bijvoorbeeld werd toegepast in anti-tankwapens zoals de Panzerfaust die de Duitse troepen gebruikten in de Tweede Wereldoorlog. Dergelijke bermbommen lanceren een stuk metaal dat met enorme vaart tegen een voertuig slaat en de pantsering doorboort of binnenin het voertuig scherven los slaat die de bemanning doden of verwonden. Meer over deze sluipmoordenaars leest u hier.