Nieuws

'PVV'er Van Kampen niet weg om Front National'

ARNHEM - De Gelderse PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber gelooft niet dat PVV-Statenlid Marc van Kampen opstapt vanwege Wilders' toenadering tot het Front National en de uitzending van EenVandaag met Laurence Stassen.
Volgens Faber komt Van Kampen niet meer op de nieuwe lijst voor de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2015 en dat zou voor hem reden zijn geweest zijn vertrek aan te kondigen. 'In maart van dit jaar had Van Kampen nog helemaal geen moeite met alle zaken die hij nu noemt als reden voor zijn vertrek. Daarom geloof ik niet dat dit de reden is', aldus Faber. Van Kampen spreekt die bewering tegen.

Interne aangelegenheden

Op de vraag waarom Van Kampen niet meer op de lijst komt, zegt de fractievoorzitter: 'dat zijn interne partijaangelegenheden maar als je kijkt naar de bijdragen van Van Kampen in de Gelderse Staten dan kun je wellicht zelf conclusies trekken'. Het Statenlid, dat per maart overstapt naar de partij Voor Nederland (VNL), heeft sinds zijn aantreden nooit van zich doen spreken of geïnterrumpeerd in het Provinciehuis. 

Geruisloos

Faber: 'Het is ook een zeer onverstandige stap dit nu naar buiten te brengen. Als Van Kampen slim was geweest, had hij zijn tijd uitgezeten en had hij daarna gezegd het jammer te vinden niet opnieuw verkiesbaar te zijn. Daarna kon hij zijn overstap naar VNL aankondigen, een partij die tenslotte ook is opgericht door oud-PVV'ers (Joram van Klaveren, Louis Bontes, red.). Op die manier was hij geruisloos overgestapt en had dit nieuws ook niet hoeven uitkomen'.

Van Kampen: 'Ik uitte wel degelijk kritiek'

Van Kampen laat in een reactie weten dat hij wel degelijk kritiek heeft geuit. Die kritiek was gericht  tegen de samenwerking van de PVV met het Vlaams Belang. Dat zou hem vanuit de PVV niet in dank zijn afgenomen. Volgens het Statenlid wilde Faber hem niet op de lijst hebben en wilde hij zelf ook niet meer op de lijst staan.
'Ik begrijp de ophef ook niet, ik ben alleen lid geworden van VNL omdat lid worden van de PVV onmogelijk is. Ik sta ook niet op de lijst van VNL', aldus Van Kampen.

'Zes zetels is weer haalbaar'

Over de nieuwe kieslijst is de Gelderse PVV-fractievoorzitter enthousiast. Ze kondigt aan over 'voldoende nieuwe en allemaal even goede kandidaten' te beschikken. Daarmee hoopt ze in maart goede resultaten te behalen bij de verkiezingen. 'We hebben nu 5 zetels, we hadden er natuurlijk 6 in eerste instantie en ik geloof dat we dat aantal sowieso opnieuw kunnen behalen. Ik heb veel mensen van divers pluimage maar de definitieve lijst en daarmee de namen maak ik samen met het verkiezingsprogramma tijdens een persbijeenkomst in januari bekend', aldus Faber.
Foto: Marjolein Faber (links) en Marc van Kampen