Nieuws

Zin in kerst? Helaas, u krijgt de griep

ARNHEM - Zin de feestdagen? Helaas.
Met een beetje pech ligt u met griep in bed, als we ten minste de mensen van De Grote Griepmeting moeten geloven.
De website brengt griep en verkoudheid in kaart en maakt daarbij gebruik van 15.000 vrijwilligers. De griep neemt in de Verenigde Staten epidemische vormen aan.
'De griep kan via het vliegverkeer eenvoudig naar Europa oversteken', zegt Carl Koppeschaar van De Grote Griepmeting. 'Vaak doet de griep zich het eerst voor in Groot-Brittannië en Ierland en trekt dan langzaam verder naar het oosten en noorden.'
'Is er een epidemie, dan moet je elkaar geen hand geven', zegt Koppeschaar. 'Dan moet je elkaar een elleboog geven.'

Hoe weet ik dat ik griep heb en niet gewoon verkouden ben?

Het is lastig onderscheid te maken. Griep wordt veroorzaakt door een influenzavirus, verkoudheid door andere virussen. Bij griep is het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken. Het RIVM heeft daar informatie over.

Helpt de griepprik dan niet?

Amerikaanse deskundigen zeggen dat het om een nieuw griepvirus gaat, van het type influenza A/H3N2. De griepprik die enkele miljoenen mensen halen bij hun huisarts zou weinig bescherming bieden.

Waarom toch een griepprik halen?

De hoeveelheid antilichamen na de griepvaccinatie, die u weerbaar maken, neemt in de loop van de tijd af. Het griepvirus muteert regelmatig, dat wil zeggen verandert en dat kan ons immuunsysteem steeds opnieuw verrassen. Hierdoor biedt de griepprik van het vorige jaar onvoldoende bescherming en moet hij elk jaar herhaald worden.

Moet iedereen een griepprik halen?

Een griepprik wordt aanbevolen voor mensen boven de 60 jaar, suikerziektepatiënten, volwassenen en kinderen die chronisch ziek zijn en zij die veel in aanraking komen met deze groepen, zoals artsen en verplegend personeel.