Nieuws

Organisatoren eindejaarsfeesten: 'We controleren al hard op drugs'

ARNHEM - Bezoekers zijn zelf verantwoordelijk voor de drugs die ze kopen en gebruiken.
Dat zeggen organisators van de eindejaarsfeesten in de Rijnhal in Arnhem en Waalhalla in Nijmegen. In Gelderland zijn levensgevaarlijke XTC-pillen in omloop.
Organisator Peter Damen van het Something for your mind-feest in de Rijnhal vindt dat ze niet meer kunnen doen dan de normale controle bij de deur. Als ze drugs vinden dan nemen ze het in beslag.
'Iedereen wordt gefouileerd. Even in het tasje kijken en dan mogen ze weer verder'.
Waarschuwen voor de gevaarlijke pillen heeft geen zin volgens Damen. De drugs worden vantevoren gekocht en niet op het feestje zelf. Testen van de drugs kan ook niet op het feest.

Waalzinnig

Tijdens Waalzinnig Nieuwjaar in Nijmegen controleert de organisatie zoals altijd. Volgens directielid Anton Thiel staat locatie Waalhalla bekend om de harde controles. Onder de portiers zijn mannen en vrouwen, bij de controles wordt bijvoorbeeld ook achter de broekriem gevoeld of daar drugs zitten.
De locatie is doordeweeks een skatehal. Tijdens oud en nieuw staan er 800 mensen op de dansvloer. Thiel had nog niet gehoord dat er gevaarlijke drugs in omloop zijn. 
'Goed om te weten. Wellicht kunnen we een briefje ophangen. De bedoeling is sowieso dat er niets binnenkomt, daar vallen deze pillen dan ook onder.'

Verantwoordelijkheid nemen

Beide organisatoren vinden dat de controles ergens ophouden. Er kan volgens hen altijd iemand door de controles komen. Peter Damen: 'Mensen moeten zelf hun eigen verantwoordelijkheid nemen.'