Nieuws

Apeldoorners trotseren tweede koude nacht met straalkachels en dekens

APELDOORN - Bewoners van de wijk Anklaar in Apeldoorn hebben de tweede koude nacht, zonder gas, achter de rug.
Zo'n 545 huishoudens hebben geen centrale verwarming. 1200 mensen trotseerden de nacht, met temperaturen rond het vriespunt, vanwege een grote gasstoring die zondag al begon.
En het duurt allemaal waarschijnlijk nog tot vrijdag, meldt Liander. Het herstel gaat in etappes; sommige huishoudens zullen eerder gas hebben dan anderen. De prioriteit ligt bij het zorgcentrum dat in Anklaar ligt, dan het winkelcentrum en daarna wil Liander de woonblokken met mensen met een grote zorgbehoefte weer aansluiten. 

Kachels en dekens

Van heinde en verre kwamen maandag mensen met kachels en dekens aan. In principe zijn die er nu voldoende, meldt de gemeente. De mensen in de wijk maken er zonder gas maar het beste van: de website Thuisbezorgd.nl meldde eerst al 17 procent meer bestellingen dan normaal in de wijk.

Onderzoek naar oorzaak

Zondag brak een waterleiding, waardoor water en zand in de gasleidingen is gekomen. De leiding is afgedicht om te voorkomen dat de vervuiling zich uitbreidt. Burgemeester Berends zegt dat hij er alles aan wil doen om dit probleem in de toekomst te voorkomen.
Waterbedrijf Vitens wil weten of er iets mis is met de ondergrond in Apeldoorn. Ook zou het kunnen dat de gasleidingen niet stevig zijn, of dat de grond te zwaar belast wordt door verkeer. Het is nu gissen, daarom pleit Vitens voor onderzoek.  Het is namelijk niet de eerste keer dat een deel van Apeldoorn getroffen is door een grote gasstoring. Rond Pinksteren zaten ruim 1300 huishoudens in de wijk De Sprenkelaar een week zonder gas. Ook toen was er water en modder in een lekke gasleiding gestroomd.

Liveblog - deel 2 (gesloten)

22.25: Liander bezorgde vanavond een brief met informatie voor omwonenden. Die brief is hier te lezen.
21.15: Bij de snackbar in winkelcentrum De Anklaar loopt het vanavond geen storm. 'Mensen zullen wel denken dat we gesloten zijn.'
20.15:
  De Chinees in Anklaar had gouden zaken kunnen doen, maar is nog steeds dicht. Hij kookt helaas op gas.

19.15:
Bekijk hieronder het item in de uitzending van Gelderland Vandaag.
18.38:
Ook in de avonduren werken de mensen van Liander verder.

17.45: In het servicentrum wordt onder het genot van een warme chocolademelk overleg gevoerd.
17.35:
Verslaggever Martijn de Graaf in het servicecentrum
17.10: Burgemeester Berends in gesprek met verslaggever Martijn de Graaf. Prioriteit 1 is alle mensen weer aansluiten.
17.00 De gemeente Apeldoorn gaat maaltijden verzorgen voor kwetsbare mensen in het gebied. Het gaat om minima en ouderen zonder vangnet. Ze kunnen eten in het wijkcentrum. Het gaat om tientallen mensen. Om 18.00 uur bezorgt Liander een brief met alle actuele info. Inwoners van Anklaar kunnen het informatiecentrum telefonisch bereiken per 06-52475810.
Klik hier voor het eerste deel van het liveblog.