Nieuws

Raad van State geeft groen licht voor moskee in Ede-Zuid

EDE - Er mag een moskee komen in Ede-Zuid.
De Raad van State heeft woensdag de laatste bezwaren tegen de bouw van deze moskee van de Turks-Islamitische gemeenschap van tafel geveegd.
Begin dit jaar stemde de gemeenteraad in Ede al in met de bouw; bezwaarmakers hadden 400 handtekeningen ingezameld om de komst tegen te houden.

Geen geluidsinstallatie op het dak

De koepel van de moskee wordt maximaal 16 meter hoog, de minaret 25 meter hoog. De Raad van State erkent dat het uitzicht van omwonenden door de nieuwe moskee wordt beperkt en dat ze de oproepen tot gebed zullen horen; het bestuur van de moskee ziet af van een geluidsinstallatie op het dak van de moskee.

Nauwelijks parkeeroverlast

Parkeeroverlast in Ede-Zuid is volgens de hoogste bestuursrechter geen argument. Naar schatting 500 mensen komen naar de moskee en die parkeren bijna allemaal op het eigen terrein van het islamitische gebedshuis.

600.000 euro vanuit Turkse overheid

Marjolein Faber, fractievoorzitter van de PVV Gelderland, meldt dat in haar onderzoek naar de Islamisering van Gelderland, dat de Turkse overheid minstens 600.000 euro ter beschikking stelt voor de moskee in Ede-Zuid. Dat kreeg zij te horen van het moskeebestuur. 
Minister Asscher laat onderzoek doen naar de stichting die dit geld ter beschikking stelt. Asscher wil weten op welke manier deze stichting de integratitie van Turkse Nederlanders beïnvloed. Hij wil dan onder meer weten hoe de organisatie aankijkt tegen 'fundamentele waarden als seksegelijkheid, zelfbeschikkingsrecht, individuele keuzevrijheid en gewetensvrijheid'.