Instellingen

Foto Nijmeegse dodenhal ontdekt

NIJMEGEN - Een foto die tot nu toe doorging voor een opname van een hal vol Duitse slachtoffers van een geallieerd bombardement op Berlijn, blijkt in werkelijkheid  Nijmeegse doden te tonen die vielen bij het Amerikaanse bombardement  op 22 februari 1944.
Onderzoeker Joost Rosendaal van de Radboud Universiteit ontdekte de fout in het Imperial War Museum in Londen, waar de foto deel uitmaakt van de vaste collectie over de geallieerde bombardementen op Duitsland. De foto is verkeerd gecatalogiseerd.
De bewuste foto met naar nu blijkt Nijmeegse slachtoffers van het Amerikaanse vergissingsbombardement in de veilinghal aan de Vondelstraat.
De foto toont honderden doden die ter identificatie waren bijeengebracht in een veilinghal aan de Vondelstraat.  Een nabestaande van een van de Nijmeegse slachtoffers herkende zijn zwangere zus en haar twee kinderen op de beelden.
Nijmegen na de aanval: de Stikke Hezelstraat

Rosendaal noemt het “bijzonder schokkend” dat al deze bezoekers in de veronderstelling verkeren dat het hier Duitsers betreft, met alle mogelijke oordelen die daaraan gekoppeld worden. “Het is typerend voor de onbekendheid met de ramp van Nijmegen”. Hij zal het museum vragen hoe het tot deze verkeerde identificatie is gekomen en verzoeken de tekst bij de foto in de expositie te wijzigen.
De Schommel: het monument tussen het stadhuis en de Marikenstraat waar jaarlijks het bombardement wordt herdacht. Het monument herinnert aan 24 kinderen en 8 zusters van het instituut Saint-Louis die toen op deze plaats omkwamen.

Maandag is het 66 jaar geleden dat Nijmegen werd getroffen door een Amerikaans bombardement, waarbij meer dan 760 doden vielen. De Amerikaanse bemanningen dachten dat ze boven Duitse doelen vlogen, toen ze hun bommen afwierpen.
De aanval geldt als een van de grootste rampen in de Nederlandse geschiedenis van de twintigste eeuw.

22 februari 1944: de eerste bommen ontploffen in de binnenstad.
Joost Rosendaal schreef in 2009 het boek Nijmegen '44 over het bombardement en de laatste oorlogsmaanden in Nijmegen.


 De gemeente Nijmegen heeft het boek De Fatale Aanval (Weesp, 1984), van Alfons Brinkhuis over het bombardement online gezet. U vindt het hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!