(Read this page in English)

In september staat Omroep Gelderland in het teken van Operatie Market Garden. Volg live de herdenkingen in Arnhem, vanaf de Ginkelse Heide en in Oosterbeek. Ook beleef je live een indrukwekkende show bij Bridge to Liberation.

Operatie Market Garden
Operatie Market Garden was een van de grootste geallieerde operaties uit de Tweede Wereldoorlog. Het doel was om de bruggen over de Maas, Waal en Rijn in Nederland in handen te krijgen. Market Garden was een gewaagd plan van de Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery. Het werd uitgevoerd door Engelse, Amerikaanse en Poolse luchtlandingstroepen en drie divisies grondtroepen.

Een brug te ver
De operatie was zeer ambitieus, maar faalde door slechte weersomstandigheden en hevig Duits verzet, vooral bij de brug van Arnhem. En dat was niet het enige. Ook communicatieproblemen, de moeizame opmars van de grondtroepen en fouten bij het opperbevel zorgen voor de mislukking. Na de succesvolle Slag om Nijmegen slaagden de geallieerden er niet in om de laatste brug bij Arnhem te veroveren; het werd de spreekwoordelijke ‘brug te ver’.

Bron: Liberation Route Europe

Programmagids

Bekijk alle uitzendingen live op de website of in de Omroep Gelderland-app.

Documentaires
In september is er iedere dinsdag om 17.15 uur een indrukwekkende documentaire te zien in het kader van Market Garden.

  • 30 aug & 6 sep | Het wonderlijke verhaal van soldaat Morgan (deel 1 en 2)
    Een documentaire over schrijver Bas Steman die door research voor zijn roman op een bijzondere manier verwikkeld raakt met een soldaat uit de Tweede Wereldoorlog.
  • 13 sep | Terug naar huis
    De documentaire vertelt het verhaal van Thea Bouhuijs (9). Zij is een van de vele kinderen die in 1945 na negen maanden evacuatie weer terugkeert in een compleet verwoest Arnhem.
  • 20 & 27 sep | De Bleekneusjes gaan terug (deel 1 en 2)
    Na de Tweede Wereldoorlog kwamen “bleekneusjes” Bob Bakkenes (89) en Theo van Binsbergen (88) in het Verenigd Koninkrijk op krachten na de zware laatste oorlogsjaren. Voor de documentaire reizen ze nog een maal af naar hun geliefde Penzance om herinneringen op te halen en afscheid te nemen.

Alle documentaires, maar ook de Airborne Wandeltocht, Bridge to Liberation en alle onderstaande herdenkingen zijn terug te kijken via Uitzending Gemist.

3 september | Airborne Wandeltocht
De Airborne Wandeltocht vindt ieder jaar plaats op de eerste zaterdag van september in Oosterbeek. Wij nemen je mee naar de hoogtepunten. Vanaf 17.15 uur te zien op TV Gelderland.

16 september | Bridge to Liberation
16 september live om 20.30 uur
Deze beleving met muziek, special effects, film en dans neemt je mee in waargebeurde persoonlijke verhalen van de Slag om Arnhem.

16 - 18 september | Herdenkingen
In het derde weekend september zijn er dagelijks live tv-uitzendingen te zien van herdenkingen.

16 sept | 17.15 uur - Herdenking Airborneplein Arnhem
Bij de herdenkingsceremonie op het Airborneplein worden de soldaten herdacht die tijdens de Slag om Arnhem hun leven verloren bij een poging een bruggenhoofd te vestigen. Burgers staan tevens stil bij de duizenden Arnhemse burgers die noodgedwongen na de slag werden geëvacueerd. Presentator Erik van der Pol doet live verslag.

17 sept | 10.45 uur - Luchtlandingen en herdenkingen Ginkelse Heide
De jaarlijkse luchtlandingen op de Ginkelse Heide worden georganiseerd ter nagedachtenis aan de geallieerde luchtlandingen tijdens Operatie Market Garden. Ook leggen Airborne burgemeesters, wethouders en vertegenwoordigers van verschillende Airborne organisaties kransen uit respect voor de gevallenen uit de Slag om Arnhem.

18 sept | 10.45 uur - Herdenking Airborne begraafplaats Oosterbeek
Op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek liggen meer dan 1750 geallieerde militairen begraven, die gesneuveld zijn tijdens de Slag om Arnhem. Tijdens de herdenking worden zij herdacht.