Instellingen

(Read this page in English)

Dit weekend staat Omroep Gelderland in het teken van Operatie Market Garden. Volg live de herdenkingen in Arnhem, vanaf de Ginkelse Heide, in Driel en in Oosterbeek. Ook beleef je live Bridge to Liberation on screen.

Operatie Market Garden
Operatie Market Garden was een van de grootste geallieerde operaties uit de Tweede Wereldoorlog. Het doel was om de bruggen over de Maas, Waal en Rijn in Nederland in handen te krijgen. Market Garden was een gewaagd plan van de Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery. Het werd uitgevoerd door Engelse, Amerikaanse en Poolse luchtlandingstroepen en drie divisies grondtroepen.

Een brug te ver
De operatie was zeer ambitieus, maar faalde door slechte weersomstandigheden en hevig Duits verzet, vooral bij de brug van Arnhem. En dat was niet het enige. Ook communicatieproblemen, de moeizame opmars van de grondtroepen en fouten bij het opperbevel zorgen voor de mislukking. Na de succesvolle Slag om Nijmegen slaagden de geallieerden er niet in om de laatste brug bij Arnhem te veroveren; het werd de spreekwoordelijke ‘brug te ver’.

Bron: Liberation Route Europe

Programmagids

Bekijk alle uitzendingen live via YouTube.

17 en 18 september | Bridge to Liberation 'on screen'
17 september live om 20.30 uur en 18 september herhaald vanaf 17.20 uur
Deze editie ontmoet je mensen van verschillende generaties en achtergronden die hun verhalen over de impact van oorlog en leven in vrijheid in het nu met ons delen. Special effects, dansers en optredens van bekende artiesten, zoals DI-RECT, Ellen Ten Damme en Ruben Hein, maken er weer een verrassende experience van.

17 - 19 september | Herdenkingen
In het derde weekend september zijn er dagelijks live tv-uitzendingen te zien van herdenkingen.

17 sept | 18.20 uur - Herdenking Eusebiuskerk Arnhem
In de Eusebiuskerk en de Berenkuil wordt stilgestaan bij de slachtoffers van de slag om Arnhem. De avond begint met een herdenkingsbijeenkomst in de Eusebiuskerk.

17 sept | 19.15 uur - Herdenking Airborneplein Arnhem
Bij de herdenkingsceremonie op het Airborneplein worden de soldaten herdacht die tijdens de Slag om Arnhem hun leven verloren bij een poging een bruggenhoofd te vestigen. Burgers staan tevens stil bij de duizenden Arnhemse burgers die noodgedwongen na de slag werden geëvacueerd.

18 sept | 10.00 uur - Luchtlandingen Ginkelse Heide
De jaarlijkse luchtlandingen op de Ginkelse Heide worden georganiseerd ter nagedachtenis aan de geallieerde luchtlandingen tijdens Operatie Market Garden.

18 sept | 11.00 uur - Herdenking Ginkelse Heide
Tijdens de jaarlijkse herdenking op de Ginkelse Heide leggen Airborne burgemeesters, wethouders en vertegenwoordigers van verschillende Airborne organisaties kransen uit respect voor de gevallenen uit de Slag om Arnhem.

18 sept | 15.00 uur - Herdenking Polenplein Driel
Jaarlijks wordt op het Polenplein in Driel de inzet van de Poolse Parachutistenbrigade onder bevel van generaal Stanislaw Sosabowski herdacht.

19 sept | 11.00 uur - Herdenking Airborne begraafplaats Oosterbeek
Op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek liggen meer dan 1750 geallieerde militairen begraven, die gesneuveld zijn tijdens de Slag om Arnhem. Tijdens de herdenking worden zij herdacht.

20 september | Waalcrossing
Live te volgen vanaf 13.30 uur
Volg live de officiële herdenking van de verovering van de Waalbrug bij Nijmegen door de Amerikaanse 82nd Airborne Division in 1944. Militairen staken destijds in canvas boten de Waal over om de brug via de overzijde te bereiken.

Alle herdenkingen en Bridge to Liberation zijn ook te volgen via onze livestream op Facebook, YouTube, website en app.