Rivierengebied

Tiel heeft een nieuwe lokale omroep

SPO-Tiel gaat op basis van samenwerking met SRC het media aanbod voor Tiel verzorgen op radio, televisie en online.
SPO-Tiel gaat op basis van samenwerking met SRC het media aanbod voor Tiel verzorgen op radio, televisie en online. © SRC
TIEL - Stichting Publieke Omroep Tiel (SPO-Tiel) is de nieuwe lokale omroep voor de gemeente Tiel. Dit heeft het Commissariaat voor de Media (CvdM) vorige week bekendgemaakt.
Zowel SPO-Tiel als Stichting Stadsomroep Tiel (RegioTV Tiel), hebben begin vorig jaar een aanvraag ingediend bij het CvdM voor de uitzendvergunning. In oktober heeft de gemeenteraad van Tiel een gemotiveerd voorkeursadvies aan het CvdM gegeven voor SPO-Tiel. Dit werd voorafgegaan door een grondig onderzoek om te bepalen wie van de twee aanvragers het beste het media aanbod kan verzorgen voor Tiel.

Opmaat naar één streekomroep

Het aanwijzen van SPO-Tiel als publieke media-instelling voor de gemeente Tiel, is een opmaat naar één streekomroep die in 2026 een feit moet zijn. Voor dit jaar staat een wetswijziging gepland waarbij er enkel nog zendmachtigingen door het CvdM worden uitgegeven voor streekomroepen en niet meer voor lokale omroepen voor een enkele gemeente. Het beoogde effect is om zo de kwaliteit en professionaliteit van de lokale journalistiek verder te ontwikkelen. Schaalvergroting heeft als voordeel dat het afzetgebied wordt vergroot, de journalistieke kwaliteit versterkt en de financiële armslag verbeterd.
Tiel is ingedeeld in streek 28, samen met de gemeenten Vijfheerenlanden, Culemborg, West Betuwe, Buren en Neder-Betuwe. SPO-Tiel wil samen met SPO-BCVW (SRC), de zendgemachtigde voor Buren, Culemborg, Vijfheerenlanden en West Betuwe, en Nova Media Producties, de zendgemachtigde van Neder-Betuwe één streekomroep vormen voor het hele gebied.

Samenwerking

Voorafgaand aan de wetswijziging die op stapel staat in 2026 gaat SPO-Tiel op basis van samenwerking met SRC, het media-aanbod voor Tiel verzorgen op radio, televisie en online onder de merknaam SRC.